Pembuat EV Vietnam VinFast akan mengalihkan ibu pejabat ke Singapura sebelum IPO

VINFAST VF9

(Reuters) – VinFast Vietnam memindahkan ibu pejabatnya ke Singapura ketika pembuat kenderaan elektrik (EV) yang masih baru itu bersedia untuk penyenaraian awam dan pengeluaran pertama kereta untuk pasaran AS dan Eropah, kata ketua eksekutifnya kepada Reuters.

Unit konglomerat Vingroup JSC berusia tiga tahun itu akan mula membina kenderaan utiliti sukan (SUV) VF8 minggu depan, bateri EVnya sendiri pada Ogos, dan kilang AS$4 bilion menjelang akhir musim panas, kata Le Thi Thu Thuy dalam satu temuduga.

Dalam pada itu, VinFast telah memfailkan tawaran awam permulaan (IPO) di Amerika Syarikat melalui syarikat induk yang berpangkalan di Singapura – walaupun keadaan pasaran mungkin mendorong perjanjian itu ke 2023, kata Vingroup awal bulan ini.

“Kami merasakan Singapura akan memberikan lebih keyakinan kepada pelabur,” kata Thuy mengenai syarikatnya yang kini berpangkalan di Hanoi. “Kami meletakkan diri kami dalam kedudukan pelabur.”

Parent Vingroup ialah syarikat permodalan terbesar di Vietnam, dengan mempunyai perniagaan yang berbeza seperti peruncitan dan hartanah. Ia mencipta VinFast pada 2019 untuk membina kereta berkuasa petrol konvensional sebelum beralih secara eksklusif kepada EV pada 2021.

Walaupun pasaran penuh sesak dengan pembuat kereta yang besar, Vingroup berkata EV masih tidak banyak di pasaran dan baru dan Vingroup menanggapnya sebagai “peluang keemasan“.

VinFast telah melabur banyak untuk membangunkan model tempatan iaitu EV kecil (e34)  VF8 untuk pasaran luar negara, mereka juga telah membangunkan VF9 yang lebih besar, walaubagaimanapun ia ditangguhkan kira-kira sebulan kerana kesan langkah lockdown COVID-19 di Shanghai terhadap pembekal, kata Thuy.

Lihat Juga :   Touch n' Go memperkenalkan ParkInsure: insurans tempat letak kereta luar jalan yang pertama.
Vinfast VF e34
Vinfast e34

“Kami akan menghantar kereta ke pasaran antarabangsa menjelang akhir tahun ini,” kata Thuy, bermula dengan VF8. 

VINFAST VF9

VinFast mempertaruhi perniagaannya di pasaran A.S. di mana ia berharap untuk menjual kedua-dua SUV dengan harga dari kira-kira $41,000 dengan pelan pajakan bateri. Mereka juga bercadang untuk membuka bilik pameran pertamanya di California pada awal Julai. 

Pembuat kereta itu juga merancang untuk membina sebuah kilang di North Carolina di mana ia sedang mencari bantuan pinjaman atau pembiyaan kerajaan, dengan pembinaan bermula pada akhir musim panas dan pengeluaran bermula pada 2024.

“Seperti mana-mana syarikat besar, kami sentiasa mempertimbangkan semua kemungkinan transaksi pembiayaan,” kata Thuy.

Model VF8 pertama VinFast akan dikuasakan oleh bateri daripada Samsung SDI Co Ltd Korea Selatan, tetapi pembuat kereta itu telah membangunkan baterinya sendiri sebagai perlindungan terhadap kekurangan masa depan, kata Thuy.

VINFAST VF8
Photo : forbes.com

VinFast akan mula membuat bateri pada Ogos dan menjangkakan mempunyai kapasiti untuk mengeluarkan kira-kira 3,000 kenderaan dengan bateri sendiri menjelang akhir tahun, katanya.

Thuy berkata dia bercadang untuk menghabiskan lebih banyak masa di Singapura di mana VinFast sedang dalam proses membeli bangunan, menjadikan sebagai hab operasi yang merangkumi pejabat dan perumahan untuk kakitangan dan eksekutif.

About Author

Lihat Juga :   Microsoft sedang menutup Xbox 360 Store

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!