Pemegang Pas My50 Mendapat Tambahan 30 Hari Secara Percuma

rapid KL MRT Train

Perdana Menteri telah mengumumkan tambang percuma bagi penguna Rapid KL disekitar lembah klang. Tetapi bagi penumpang yang telah membeli pas My50 jangan merasa susah hati dan kecewa, pengendali pengangkutan awam tersebut telah melanjutkan pas My50 sedia ada selama 30 hari tambahan, secara percuma.

My50 ialah pas perjalanan bulanan yang berharga RM50 dan membolehkan penumpang menggunakan mana-mana dan semua perkhidmatan pengangkutan awam Rapid KL seberapa banyak yang mereka mahu dalam tempoh 30 hari. Ini termasuk perkhidmatan MRT, LRT, BRT, Monorel dan bas Rapid KL.

Bagi mereka yang mempunyai pas tamat tempoh antara 17 Jun hingga 15 Julai, anda akan mendapat tambahan 30 hari perjalanan yang boleh ditebus di kaunter stesen sehari selepas pas anda tamat tempoh. Bagi mereka yang membeli pas pada 16 Jun, anda juga boleh mendapatkan bulan tambahan selepas ia tamat tempoh selain lanjutan tujuh hari, tetapi ia mesti diaktifkan antara 23 hingga 25 Julai.

Rapid KL menasihatkan mereka yang membeli pas pada 16 Jun untuk menyimpan resit bagi memudahkan pengesahan tetapi menjelaskan bahawa tidak semestinya perlu menyediakan resit tersebut. Para penumpang juga dikehendaki mengisi borang di aplikasi PULSE atau borang salinan keras di stesen untuk menebus tunggangan percuma.

Sebagai imbasan, kerajaan mengumumkan 30 hari perjalanan percuma untuk semua perkhidmatan pengangkutan awam Rapid KL sempena pembukaan rasmi fasa pertama laluan MRT Putrajaya. Tawaran selama sebulan itu juga meliputi perkhidmatan KTM Komuter dan SkyPark Link Lembah Klang.

Menurut Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob, inisiatif itu akan menelan belanja kerajaan sebanyak RM155 juta, dengan RM140 juta untuk perkhidmatan Rapid KL dan RM15 juta untuk perkhidmatan KTM, tetapi pakar telah menganalisis bahawa tunggangan percuma itu hanya akan menyebabkan kenaikan sementara dalam penumpang pengangkutan awam. LRT telah menyaksikan kerosakan dan kelewatan menjadi perkara biasa, dengan Kementerian Pengangkutan memperuntukkan RM1.3 bilion untuk pembaikan dan naik taraf serta menjanjikan peningkatan frekuensi menjelang Ogos.

Lihat Juga :   3,900 pekerja IBM diberhentikan kerja

(Sumber: Rapid KL[1][2])

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!