Pemilik MR DIY antara orang terkaya di Malaysia

mrdiy forbes

KUALA LUMPUR (7 April): Saudara Tan MR DIY Group (M) Bhd – Tan Yu Yeh dan Tan Yu Wei – bersama dengan Tan Sri G Gnanalingam dari Westports Holdings Bhd adalah peserta baru dalam senarai jutawan Forbes tahun ini.

Juga baru dalam senarai ialah pengasas dan ketua pegawai eksekutif (CEO) Greatech Technology Bhd, Tan Eng Kee, dengan Forbes menganggarkan kekayaannya berjumlah AS $ 1.1 bilion (sekitar RM4.54 bilion). Syarikat yang berpangkalan di Pulau Pinang adalah pembuat peralatan automasi kilang.

Dalam senarai jutawan dunia tahunan ke-35 Forbes yang dikeluarkan semalam, Forbes menganggarkan nilai bersih Gnanalingam sekitar US $ 1.7 bilion. 

Dalam senarai tahunan jutawan dunia Forbes ke-35, adik-beradik Tan Yu Yeh dan Tan Yu Wei tersenarai buat kali pertama dengan anggaran nilai bersih masing-masing sebanyak AS$1.8 bilion (RM7.44 bilion) dan AS$1.1 bilion (RM4.55 bilion).

Dari harga penyenaraian RM1.60 pada Oktober 2020 lebih daripada lima bulan yang lalu, MR DIY diniagakan 168% lebih tinggi pada RM4.29 setakat hari ini.

Rakyat Malaysia yang lain dalam senarai jutawan Forbes 2021 termasuk Tan Sri Quek Leng Chan dari Hong Leong Group, dengan anggaran kekayaan AS $ 9.7 bilion, Ananda Krishnan (AS $ 5.8 bilion), Tan Sri Teh Hong Piow (AS $ 5.7 bilion), Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary (US $ 1.2 bilion) dan ketua sarung tangan – Pengerusi Hartalega Holdings Bhd, Kuan Kam Hon dan keluarga (US $ 3.9 bilion) dan Tan Sri Dr Lim Wee Chai dari Top Glove Corp Bhd (AS $ 3.5 bilion).

Lihat Juga :   Tarikh dan Kaedah Semak Keputusan SPM 2021:

Senarai jutawan dunia tahunan ke-35 Forbes mempunyai 2,755 jutawan, termasuk 493 pendatang baru – di mana ia dinyatakan “belum pernah terjadi sebelumnya oleh tindakan apa pun, terutama pada tahun di mana ekonomi besar di seluruh dunia terhambat oleh wabak koronavirus”.

Secara keseluruhan, mereka bernilai AS $ 13.1 trilion, meningkat daripada AS $ 8 trilion dalam senarai 2020, tambah Forbes.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!