Penyewa Tidak Bayar Bill TNB? Pemilik premis kediaman dan komersil boleh menukar nama akaun elektrik untuk melindungi hak tuan tanah

Pemilik premis kediaman dan komersil boleh menukar nama akaun elektrik untuk melindungi hak tuan tanah

KUALA LUMPUR (9 Jan): Pemilik yang menyewakan rumah dan premis komersial mereka boleh menukar nama akaun elektrik kepada nama penyewa mereka dengan melakukan Pertukaran Penyewaan (COT) semasa tempoh penyewaan, untuk membantu memastikan akaun teratur dan melindungi tuan tanah hak.

Ketua Pegawai Runcit Tenaga Nasional Bhd Datuk Megat Jalaluddin Megat Hassan berkata menukar nama pemilik akaun kepada penyewa membolehkan penyewa bertanggungjawab sepenuhnya ke atas penggunaan elektrik dan pembayaran bil mereka.

“Pemilik premis masih boleh memantau pembayaran bulanan penyewa dan corak penggunaan dari semasa ke semasa melalui aplikasi dan portal myTNB.

“TNB memudahkan pelanggan membuat permohonan COT di portal myTNB di www.mytnb.com.my atau dengan mengunjungi Kedai Tenaga berhampiran,” katanya dalam satu kenyataan pada Ahad (9 Jan).

Sementara itu, mengenai aduan pemilik premis yang dibebankan dengan bil penyewa selepas penemuan pemasangan TNB dan gangguan meter oleh pengendali mata wang kripto bitcoin, Megat berkata pilihan pertukaran nama mengurangkan risiko pemilik terpaksa menjelaskan pembayaran bil penyewa yang mungkir.

“Kami sentiasa terbuka untuk bertemu pelanggan kami untuk penjelasan dan perbincangan lanjut,” tambahnya.

Lihat Juga :   Loas dan China membuka rangkaian kereta api berkelajuan tinggi bernilai $6 bilion

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: