Pengasas Twitter akan menerima hampir USD 1 Trillion jika pengambilalihan Oleh Elon Musk selesai

Pengasas Twitter akan menerima hampir usd1 trilion jika pengambilalihan Elon Musk selesai

Pengasas dan bekas CEO Twitter Jack Dorsey dilaporkan akan menerima $978 juta jika pemerolehan Elon Musk bernilai $44 bilion selesai. Untuk makluman, Dorsey telah menolak gaji daripada syarikat itu dan memilih untuk menerima pendapatan tahunan (USD 1.40) untuk 2.4% pegangannya dalam syarikat itu, dengan lebih daripada 18 juta saham.

Bidaan pengambilalihan Musk berharga $54.20 sesaham, jadi Dorsey akan menerima wang tunai $978 juta, laporan The Wrap.

Ketua Pegawai Eksekutif Twitter Parag Agrawal juga akan menerima pampasan yang besar jika Musk merancang untuk mencipta pengurusan baharu. Agrawal akan menerima $38.7 juta mengikut klausa dalam kontraknya, menurut pemfailan proksi terbaru syarikat itu. Jumlah pampasan Agrawal untuk 2021 ialah $30.4 juta, kebanyakannya dalam saham.

Bagi eksekutif Twitter lain, seperti CFO syarikat, Ned Segal akan memperoleh $25.4 juta jika syarikat itu menjual dan membawa masuk pengurusan baharu. Ketua pegawai undang-undang Vijaya Gadde akan menerima $12.4 juta (kira-kira IDR117.5 bilion), manakala ketua pegawai pelanggan Sarah Personette akan menerima $11.2 juta (kira-kira IDR160.3 bilion).

Berikutan berita tentang pengambilalihan Twitter oleh Elon Musk, Dorsey menyatakan persetujuannya terhadap cadangan pengambilalihan itu. Dalam tweet, Dorsey berkata, ‚ÄúPada dasarnya, saya tidak percaya sesiapa harus memiliki atau menjalankan Twitter. (Twitter) mahu menjadi barang awam di peringkat protokol, bukan syarikat. Menyelesaikan masalah menjadi perusahaan, bagaimanapun, Elon adalah penyelesaian tunggal yang saya percaya. Saya percaya pada misinya untuk meluaskan kesedaran.”

Menurut Dorsey, matlamat Musk untuk mencipta platform yang dipercayai sepenuhnya dan inklusif secara meluas adalah matlamat yang benar dan selaras dengan visi Agrawal untuk Twitter.

Lihat Juga :   Xiaomi Pad 6 akan dilancarkan bersama 13 Ultra minggu depan, menampilkan dwi kamera 50MP

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!