Pengecualian visa : Tiga negara Asia yang kini boleh diakses tanpa visa perjalanan

Pelawat India tidak lama lagi boleh memasuki Malaysia tanpa visa. Ia bukan satu-satunya negara yang telah melakukannya pada tahun ini. Jika anda mahukan pantai yang rapi, pulau yang menakjubkan dan masakan yang menyelerakan—kedua-duanya di restoran mewah dan di jalanan—kini adalah masa yang sesuai untuk melancong dari India. Ketiga-tiga negara Asia ini telah mengetepikan atau mengecualikan orang India daripada memerlukan visa tahun ini.

Malaysia: visa-free

Kerajaan Malaysia secara rasmi memansuhkan keperluan visa untuk warga China dan India pada 26 November. Pada persidangan tahunan Parti Keadilan Rakyat di Putrajaya, Perdana Menteri Anwar Ibrahim membuat pengumuman ini. Beliau berkata, kemasukan tanpa visa akan berkuat kuasa pada 1 Disember 2023. Tiada keperluan untuk visa untuk lawatan ke Malaysia yang berlangsung sehingga 30 hari, namun mereka masih akan melalui pemeriksaan keselamatan.

Thailand: visa-free

Selain itu, berkuat kuasa 10 November, pelancong India dan Taiwan boleh memasuki Thailand tanpa visa dan menikmati penginapan selama 30 hari yang murah hati. Kerajaan Thailand telah berkata bahawa program ini akan tamat pada 10 Mei 2024, dengan kemungkinan lanjutan berdasarkan permintaan.

Sri Lanka: free visas

Pada bulan Oktober, Kabinet Sri Lanka meluluskan pengenalan program visa percuma untuk warga tujuh negara: Thailand, Malaysia, Indonesia, Jepun, Rusia, India dan China. Usaha ini, yang bermula sebagai program perintis dan akan berlangsung sehingga 31 Mac 2024, telah dilaksanakan serta-merta. Sebelum ini, pelawat India perlu membayar $20 (kira-kira Rs1,663) untuk memohon visa. Kos ini dihapuskan sepenuhnya di bawah program baharu, walaupun mendapatkan visa sebelum perjalanan anda masih diperlukan.

Vietnam : coming soon

Vietnam juga sedang mempertimbangkan prospek untuk memberi orang dari China dan India kemasukan tanpa visa. Untuk membantu industri pelancongan Vietnam pulih, Nguyen Van Jung, menteri kebudayaan, sukan dan pelancongan negara itu, telah mendesak pengecualian visa sementara untuk kedua-dua negara. Warganegara India yang melawat Vietnam kini perlu mendapatkan e-visa, yang sah untuk kemasukan berbilang dan mempunyai tempoh sah 90 hari.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!