Pengguna Celcom kini boleh menikmati panggilan suara yang lebih jelas dengan VoLTE

celcom volte

Celcom VoLTE

Celcom akhirnya telah menukar Suara melalui LTE (VoLTE) pada rangkaian 4G nya. Ia membolehkan panggilan suara definisi tinggi dan ia juga memastikan bahawa telefon anda tetap berada pada 4G walaupun anda sedang dalam panggilan.

Pada masa ini, ciri VoLTE hanya tersedia untuk pelanggan pascabayar dan dengan model iPhone berikut:

celcom-volte

iPhone 7/7 Plus
iPhone 8/8 Plus
iPhone X / XR / XS / XS Max
iPhone 11/11 Pro / 11 Pro Max

Untuk mengaktifkannya, pergi ke Tetapan iPhone anda> Data Mudah Alih> Suara dan Data dan pilih 4G, VoLTE On.

volte iphone

Pastikan iPhone anda dikemas kini kepada iOS 13.3 terkini. Bagi pengguna Android, ia masih belum tersedia dan kemungkinan akan didayakan akhir tahun ini.

Dengan VoLTE, Celcom adalah langkah yang lebih dekat dari kesediaan 5G. Ini membolehkan panggilan suara ditangani oleh rangkaian IP yang menawarkan sambungan panggilan lebih cepat kerana kependaman yang lebih rendah dan anda juga akan mendapat kualiti audio yang lebih tinggi. Tanpa VoLTE, peranti anda perlu beralih kepada 3G untuk panggilan yang membuat sambungan telefon anda lebih perlahan. Ini boleh menjadi sangat menjengkelkan terutamanya apabila anda menggunakan telefon anda sebagai hotspot.

Menurut Celcom, anda boleh mengetahui jika VoLTE tersedia dengan pergi ke Tetapan> Umum> Perihal> Penyedia Rangkaian – Celcom 40.2. Jika ia menunjukkan Status IMS – Suara & SMS apabila anda mengetuk Penyedia Rangkaian, bermakna VoLTE tersedia. Sebagai alternatif, anda juga akan mengetahui jika VoLTE diaktifkan jika anda membuat panggilan suara dan iPhone anda tidak beralih dari 4G ke 3G.

Lihat Juga :   Pelan Celcom Xpax “Unlimited” kini menawarkan data berkelajuan tinggi tanpa had dua kali ganda

VoLTE ditawarkan secara percuma dan anda masih menikmati minit panggilan suara dan kadar yang sama seperti sebelumnya. Memandangkan ia berjalan pada 4G, ciri ini hanya tersedia apabila anda berada dalam liputan 4G Celcom.

Ya adalah telekomunikasi pertama di Malaysia untuk VoLTE dan ia juga boleh didapati di Digi, U Mobile dan Unifi Mobile. Maxis telah memberitahu kami bahawa mereka akan membolehkan VoLTE pada tahun 2020.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai halaman VoLTE Celcom.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!