Pengguna eWallet dan aplikasi bank Malaysia kini boleh membayar di Indonesia dengan mengimbas kod QR QRIS

Berikutan pautan pembayaran QR rentas sempadan Malaysia-Singapura yang diumumkan pada akhir Mac, Bank Negara Malaysia dan Bank Indonesia juga telah mengumumkan hubungan komersial pembayaran QR rentas sempadan antara kedua-dua negara. Secara berkesan, ini bermakna pengguna eWallet Malaysia dan aplikasi perbankan dalam talian kini boleh membayar di Indonesia dengan mengimbas kod QRIS Indonesia. Begitu juga, pelawat Indonesia boleh menggunakan aplikasi perbankan tempatan dan eWallet mereka untuk membayar di peniaga Malaysia yang memaparkan kod QR DuitNow.

QRIS yang bermaksud Quick Response Code Indonesia Standard (QRIS) ialah kod QR nasional Indonesia yang serupa dengan QR DuitNow Malaysia sendiri. Tidak kira bank atau penyedia eWallet yang anda gunakan, kod QRIS mampu menyokong pembayaran daripada pelbagai pembekal dan ia kini menyokong pembayaran yang dibuat dengan aplikasi berdaya DuitNow QR dari Malaysia.

Mengulas mengenai kaitan pembayaran QR rentas sempadan, Gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus berkata, “ASEAN kini lebih terhubung berbanding sebelum ini. Ramai lagi pengguna dari Malaysia dan Indonesia akan mendapat manfaat daripada pengalaman yang selamat, lebih lancar dan lebih cekap untuk membuat dan menerima pembayaran rentas sempadan. Ini seterusnya mempunyai potensi besar untuk meningkatkan aktiviti ekonomi, termasuk perbelanjaan pelancongan di kedua-dua negara kita. Rangkaian pembayaran juga akan membantu mengembangkan pasaran untuk sesetengah perniagaan dan memudahkan penyelesaian yang meningkat dalam mata wang tempatan, sekali gus meningkatkan hasil kewangan. Rangkaian pembayaran QR antara Malaysia dan Indonesia melengkapkan rangkaian hubungan pembayaran dua hala yang semakin berkembang dalam ASEAN yang akan menyumbang ke arah ASEAN yang lebih rancak dan pembangunan lanjut rantau ini sebagai pusat pertumbuhan.”

Lihat Juga :   Tesla akan mula menghantar Model Y pada awal 2024 selepas pengenalan rasminya di Malaysia.

Sementara itu, Gabenor Bank Indonesia, Encik Perry Warjiyo berkata, “Hubungan pembayaran QR merentas sempadan antara Indonesia dan Malaysia adalah bukti konkrit kerjasama yang diperkukuh dalam Ketersambungan Pembayaran Serantau untuk mempromosikan pembayaran rentas sempadan yang lebih pantas, lebih murah, lebih telus dan lebih inklusif, terutamanya untuk faedah perusahaan mikro, kecil dan sederhana. Jalinan itu sejajar dengan inisiatif G20 dalam mewujudkan Pelan Hala Tuju untuk Meningkatkan Pembayaran Merentas Sempadan, dan berfungsi sebagai penyampaian penting bagi jawatan pengerusi Indonesia di ASEAN pada tahun 2023, serta mewakili satu lagi pencapaian dalam Pelan Tindakan Sistem Pembayaran Indonesia 2025. Ia menyediakan lebih banyak pilihan untuk pengguna dalam transaksi pembayaran rentas sempadan dan berfungsi sebagai kunci untuk meningkatkan kecekapan, untuk menggalakkan ekonomi digital dan rangkuman kewangan di rantau ini, serta mengekalkan kestabilan makroekonomi dengan menggalakkan penggunaan mata wang tempatan yang lebih meluas untuk transaksi dua hala di bawah Transaksi Mata Wang Tempatan Rangka kerja.”

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!