Pengguna TaoBao di Malaysia perlu membayar cukai jualan SST 10% apabila membeli item daripada platform

taobao

Jika anda kerap menggunakan TaoBao, berita ini mungkin mengejutkan anda. Baru-baru ini, TaoBao telah memperkenalkan cukai jualan SST 10% kepada pengguna Malaysia. Mungkin, ini berikutan kerajaan Malaysia mengumumkan akan mengenakan cukai jualan sebanyak 10% ke atas pembelian barangan di bawah RM500 mulai tahun ini.

Sebagai contoh, jika anda membeli sehelai pakaian bernilai RM20 di Taobao hari ini, anda perlu membayar tambahan RM2 cukai jualan SST apabila anda membayar. Mungkin langkah ini diperkenalkan untuk menggalakkan pertumbuhan perniagaan tempatan. Menariknya, ia juga boleh meningkatkan hasil cukai kerajaan sebanyak RM200 juta setahun.

Bagi mereka yang suka membeli-belah dalam talian, mereka perlu membayar yuran tambahan apabila membeli-belah untuk barangan di bawah RM500 pada masa hadapan. Terutama, perubahan ini tidak eksklusif untuk TaoBao. Malah, platform seperti Shopee (untuk membeli barangan daripada pembeli asing) dan Shein juga telah mula mengenakan cukai jualan sebanyak 10%.

Kami masih belum mengesahkan butiran lanjut mengenai perkara ini. Jadi, rakyat Malaysia mungkin terpaksa berhadapan dengan kenaikan harga buat masa ini. Mudah-mudahan, TaoBao akan memperkenalkan lebih banyak tawaran atau baucar hebat untuk membetulkan perkara ini.

About Author

Lihat Juga :   Mac Studio Baharu Apple Buatan Malaysia

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!