Penulis ‘Ultraman’ Shozo Uehara meninggal pada usia 82 tahun

penulis ultraman meninggal dunia

Penulis Jepun di belakang siri yang sangat popular “Ultraman”  telah meninggal pada 2 Januari pada usia 82 tahun.

 

Shozo Uehara meninggal dunia kerana komplikasi kanser hati, seperti di laporkan di Yahoo! Jepun Khamis lepas, Jan 9, melalui Crunchyroll.

ultraman q

 

Uehara terkenal sebagai salah seorang penulis utama untuk siri tokusatsu tersebut. Tokusatsu adalah genre yang menggunakan kesan khas berat. Program ini berpusat pada watak bernama Hayata, yang berubah menjadi alien gergasi yang disebut “Ultraman” untuk melawan raksasa yang mengancam Bumi.

Uehara pertama kali menyertai francais popular sebagai penulis junior pada siri “Ultra Q,” pemasangan pertama “Ultraman”, yang disiarkan pada tahun 1966.

Beberapa Tahun kemudian, beliau menjadi penulis utama untuk “Ultraman Return” program keempat siri tersebut. Seperti yang dilaporkan, Uehara juga bekerja pada pemasangan francais ke-12, “Ultraman Tiga,” pada tahun 1996.

Selain daripada menjadi perintis siri “Ultraman”, Uehara juga menunjukkan bakat menulisnya dalam pengeluaran “Sentai Super”, satu lagi cerita tokusatsu yang memberi tumpuan kepada pahlawan yang mempertahankan Bumi dari makhluk-makhluk dunia yang lain.

Salah satu karya terbaru beliau termasuk autobiografi 2017 yang bertajuk “Kijimuna Kids“, yang menampilkan masa beliau membesar di Okinawa, Jepun, semasa Perang Dunia II. Laporan itu juga menyatakan bahawa buku tersebut kemudiannya memperolehnya sebagai Anugerah Literasi Joji Tsubota pada tahun 2018. Ryan Arcadio / ra

 

All Tokusatsu heroes

All Tokusatsu heroes

Lihat Juga :   Kucing comel yang kelihatan sama dengan Puss in Boots

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: