Permintaan tinggi untuk tracksuits Squid Game menggembirakan sektor pakaian Korea Selatan

Seorang wanita bekerja pada pakaian sukan yang diilhamkan daripada siri Netflix Squid Game di sebuah kilang pakaian di Seoul, Korea Selatan, 21 Oktober 2021. Gambar diambil pada 21 Oktober 2021. REUTERS/Kim Hong-Ji

SEOUL – Tracksuits Squid Game Pakaian tracksuit hijau “Made in Korea” dan jumpsuit merah jambu yang dipakai oleh watak dalam Permainan Squid Game popular Netflix telah merancakkan sektor pakaian di korea selatan. 

Sebuah kilang pakaian seluas 500 meter persegi (598 meter persegi) di daerah Seongbuk di ibu kota Seoul sedang berdendang minggu ini, benang hijau dan merah jambu banyak digunakan bagi memenuhi permintaan yang sangat tinggi. 

“Oktober biasanya merupakan bulan yang perlahan untuk industri jahitan, tetapi terima kasih kepada “Permainan Sotong dan Halloween”, kami sangat sibuk menjahit,” kata pemilik kilang Kim jin-ja, 54, kepada Reuters. “Kami sekarang menjahit 6,000 pakaian olahraga hijau muda untuk belia dan anak-anak.”

Kim mengatakan penjualan tahunannya sebanyak 1.5 bilion won (S $ 1.7 juta) merosot ke satu pertiga dari apa yang biasa dia hasilkan semasa wabak Covid-19 melanda. Kebanyakan pesanannya datang dari Jepun tetapi sekatan perjalanan memaksanya untuk ditutup pada Ogos dan September.

Dia sekarang berharap pesanan dapat bertahan selepas Halloween dan melihat peluang eksport pakaian dengan label “Made in Korea” yang lebih baik.

Industri pakaian Korea Selatan mengalami kemerosotan bahkan sebelum pandemi dengan tingkat upah yang lebih tinggi menjadikannya sukar untuk bersaing dengan China, Vietnam atau Indonesia.

Dari 2,144 perniagaan pembuatan di Seongbuk, 70 peratus – atau 1,510 – adalah syarikat pakaian, kata ketua Persatuan Jahit Tekstil Fesyen Seoul, Oh Byung-yeol kepada Reuters.

“Dua tahun Covid menyerang merupakan masa yang sukar bagi syarikat fesyen domestik,” kata Datuk Bandar Seongbuk Lee Seung-ro. “Tetapi Squid Game, yang telah menjadi sensasi global, juga telah menjadikan pakaian sukan popular di dalam negara, yang membawa kepada banyak tempahan.”

Lihat Juga :   Apakah #XYZBCA Tiktok

Pakaian sukan kanak-kanak Squid Game dijual pada harga 30,000 won di Pasar Namdaemun, pasar tradisional terbesar di negara ini di mana stok terdiri daripada peralatan dapur hingga barang kemas.

Seorang penjual pakaian di pasar mengatakan bahawa dia dan yang lain tidak memiliki pakaian olahraga yang cukup untuk memenuhi permintaan yang melambung tinggi.

Menurut Netflix, Squid Game telah ditonton oleh 142 juta isi rumah sejak debut 17 September, menurut Netflix, perkhidmatan streaming terbesar di dunia, yang membantunya menambah 4.38 juta pelanggan baru.

Di Malaysia, jika anda berminat untuk mendapatkan tracksuits squid game ini, anda boleh perolehi dari Shopee Malaysia.

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: