Pernyataan Privasi Google Telah Disemak, dan Mengapa Anda Perlu Ambil Tahu.

google privacy

Google mengeluarkan kemas kini terbaharu kepada dasar privasinya pada hujung minggu. Anda mungkin terlepas pandang atau mengabaikannya pada pandangan pertama. Ini boleh difahami memandangkan pengubahsuaian yang dibuat pada dasar privasi adalah hampir tidak penting, tetapi mempunyai kesan yang agak besar.

Oleh itu, anda mungkin tertanya-tanya, “Apa yang saya terlepas?” Pengubahsuaian kepada dasar privasinya ditunjukkan dalam kata-katanya yang sangat tepat. Khususnya dalam bahagian penyelidikan dan pembangunan, yang menyatakan bahawa

“Google menggunakan maklumat untuk membangunkan produk, ciri dan teknologi baharu yang memberi manfaat kepada pengguna kami dan orang awam. Kami menggunakan maklumat yang tersedia secara umum, contohnya, untuk melatih model AI Google dan membangunkan produk serta ciri seperti Terjemahan Google, Bard dan Cloud keupayaan AI.”

Sebelum ini, “model bahasa” digunakan dan bukannya “model AI” dalam bahagian ini. Di samping itu, Terjemahan Google, yang menggabungkan Bard dan Cloud AI, telah disebut dalam kemas kini. Menurut laporan Gizmodo, perubahan dalam istilah ini dibuat supaya Tech Giants ini boleh merizabkan hak ke atas data internet yang boleh diakses secara umum. Sebelum kemas kini ini, dasar ini hanya digunakan pada penggunaan data yang disiarkan pada perkhidmatannya.

Ini menimbulkan dilema baharu, kerana data yang boleh diakses oleh orang ramai kini boleh dieksploitasi oleh sesiapa sahaja dan semua orang. Model AI yang menyediakan maklumat masa nyata dengan mengikis data daripada internet pada masa ini disyaki sebagai instrumen kecurian. Alat AI ini terdiri daripada ChatGPT, Bard dan Bing Chat. Sudah terdapat beberapa tindakan undang-undang mengenai isu ini, dan adalah munasabah untuk mengandaikan bahawa akan ada lagi pada masa hadapan.

Lihat Juga :   Xiaomi Hysure : Penapis Udara Mampu Milik Terbaik di Malaysia 2022 - (di bawah RM700)

Ingin tahu tentang dasar Google dan keadaan semasa Internet? Sila rujuk halaman berikut Google Privacy

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!