Pesara guru bertuah memenangi RM1 juta daripada cabutan BSN

KAPIT (6 Mac): Pesara guru Aloh Ingai, 61, dari Song memenangi cabutan pertama Sijil Simpanan Premium (SSP) RM1 juta Bank Simpanan Nasional (BSN) untuk tahun ini.

Bekas guru SK Tan Sri Tun Jugah, Ulu Sungai Bangkit, Katibas, Song bersara Januari tahun lalu.

Menurut rekod bank itu, Aloh mula mencarum kepada BSN SSP pada 2013 dan telah berjaya menyimpan sebanyak RM31,000 sehingga kini.

“Saya hidup sederhana. Saya mengingatkan diri saya untuk menyimpan dan membuka akaun dengan BSN sejak 2013. Saya menyimpan dalam akaun Sijil Simpanan Premium dan juga akaun simpanan untuk mendapatkan sedikit faedah. Saya tidak pernah terfikir untuk memenangi cabutan bertuah kerana saya tidak mempunyai banyak simpanan.

“Pada Januari tahun ini, saya menerima beberapa panggilan daripada Kuala Lumpur. Saya enggan menjawab telefon kerana ia adalah nombor yang tidak dikenali. Pada suatu hari, anak saudara saya di Sibu Jaya, Sibu menelefon saya memaklumkan saya pemenang cabutan bertuah. Saya tidak percaya kerana saya fikir ia adalah gurauan. Kemudian anak saudara saya menelefon isteri saya. Kemudian, saya menyemak dengan BSN Sibu Jaya – memang benar saya adalah pemenang. Sudah tentu, sangat gembira mendapat tuah itu daripada sejuta,” katanya kepada pemberita di rumahnya di Song Bazaar.

Aloh berkata dia masih belum merancang bagaimana untuk menghabiskan durian runtuh itu.

Beliau berkata buat masa ini, beliau akan terus menyimpan wang tersebut di BSN sehingga perancangan dibuat.

“Wang itu tidak akan menjejaskan hidup saya; kita hidup sederhana. Isteri saya ialah penolong kanan di SK Tan Sri Tun Jugah. Kami mempunyai tiga orang anak – lelaki sulung telah menamatkan pengajian di Universiti Sultan Idris, Tanjung Maling, Perak, dan menunggu penempatan sebagai guru.

Lihat Juga :   Public Bank menawarkan pinjaman, bantuan pembayaran balik pembiayaan kepada pelanggan yang terjejas akibat banjir

“Anak kedua saya bekerja di Miri dengan firma swasta dan anak bongsu belajar di Unimas (Universiti Malaysia Sarawak), Kuching. Saya mempunyai semua keperluan asas – rumah panjang saya di Rumah Langga, Sungai Bangkit, Katibas, Song; rumah ini di Song Bazaar; satu rumah di Sibujaya; satu di Kapit; dan satu lagi di Kuching,” dedahnya.

Aloh menambah dia dan isterinya tidak berbelanja banyak dan hanya untuk keperluan sahaja.

Katanya sebagai seorang guru, beliau sentiasa menasihati rakan sejawat dan pelajar supaya berhemah dengan menyimpan wang untuk masa depan.

Tambahnya, sehingga kini sebagai pesara, beliau masih menyimpan dengan BSN dan Amanah Saham Bumiputera (ASB).

Dalam kenyataan akhbar, BSN berkata ia merupakan satu-satunya institusi perbankan di Song Bazaar sejak April 2009.

Bagi 2023, hadiah SSP BSN akan bernilai RM27 juta untuk 18,000 pemenang dan termasuk kereta BMW 320i M Sport dan Perodua Myvis.

Cabutan Jutawan diadakan setiap bulan, dengan Cabutan Jutawan April adalah cabutan khas untuk guru, Cabutan Jutawan Ogos akan diadakan khas untuk barisan hadapan, dan Cabutan Jutawan November adalah untuk pelanggan setia yang telah menyimpan di BSN SSP selama sekurang-kurangnya 20 tahun dengan minimum RM3,000 pada tahun 2023.

Bagi Cabutan Jutawan Bonanza Disember, pemenang akan membawa pulang RM1 juta dan sebuah BMW X5.

Selain Cabutan Jutawan, BSN SSP 2023 mempunyai hadiah untuk pelbagai kategori cabutan, antaranya Cabutan Bulanan, Cabutan Wilayah, Cabutan Jimat Muda, Cabutan Kesetiaan, Cabutan Simpan Baru, Cabutan Guru, Cabutan Akaun Gaji, Cabutan Kasih, dan Cabutan Simpanan Biasa. .

Untuk senarai pemenang SSP BSN, layari www.bsn.com.my atau laman Facebook BSN Malaysia.

Sumber : theborneopost.com

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *