Pesawat pengangkut tambang ultra rendah terbaru Malaysia ditemui di KLIA

MYAirlines penerbangan tambang murah terbaru

Sebuah pesawat yang menampilkan livery syarikat penerbangan tambang murah ultra baru MYAirline telah dikesan di Lapangan Terbang Antarabangsa KL.

Foto pesawat itu, yang pertama kali disiarkan oleh pengguna Instagram @theplanespapanazzi, memaparkan nama dan logo syarikat penerbangan itu pada badan merah yang mencolok.

“MYAirline, syarikat penerbangan tambang ultra rendah baharu. Semoga ia dapat menerbangkan penumpang tidak lama lagi,” kata kapsyen itu.

MYAirline Sdn Bhd yang berpangkalan di Kuala Lumpur adalah salah satu daripada dua syarikat penerbangan baharu yang diluluskan oleh Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom). Satu lagi ialah SKS Airways Sdn Bhd yang berpangkalan di Johor.

Menurut laman web Mavcom, MYAirline telah diberi kelulusan bersyarat untuk lesen perkhidmatan udara (ASL) pada 22 Dis tahun lepas, yang sah sehingga 31 Dis tahun ini.

Lesen itu membolehkan syarikat menjalankan perkhidmatan penumpang dan kargo berjadual.

Walaupun tidak banyak kemas kini, MYAirline dilaporkan sedang mengambil pekerja. Laman web rasmi syarikat penerbangan itu pada masa ini memaparkan banyak penyenaraian kerja aktif.

Sambutan industri terhadap pendatang baru, bagaimanapun, telah bercampur-campur.

Ketua pegawai eksekutif kumpulan Malaysia Airlines Berhad (MAB) mempersoalkan keperluan untuk meningkatkan kapasiti dalam sektor penerbangan tempatan.

“Kebimbangan saya terhadap syarikat penerbangan baharu itu ialah ia mungkin menjejaskan kemampanan syarikat penerbangan sedia ada dengan kapasiti lebih yang tidak perlu yang akan memberi manfaat kepada pengguna, tetapi adakah ia mampan kepada negara?” katanya semasa satu acara awal tahun ini.

Sementara itu, ketua pegawai eksekutif Capital A Bhd Tan Sri Tony Fernandes berkata beliau tidak terpengaruh dengan kemasukan dua syarikat penerbangan Malaysia baharu itu.

Lihat Juga :   Amazon akan berhentikan lebih 18,000 pekerja mulai Januari

MYAirline Sdn Bhd

 

Sumber : thestar.com.my

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!