PETRONAS sahkan dua entiti di Luxembourg disita

petronas sulu

KUALA LUMPUR: PETRONAS dalam satu kenyataan mengesahkan mengenai arahan sita baharu ke atas dua entitinya di Luxembourg dan juga syarikat induk mereka.

“PETRONAS dengan tegas mengekalkan pandangan bahawa tindakan yang diambil oleh waris kumpulan Sulu terhadap entiti berkenaan adalah tidak berasas, dan akan terus mempertahankan kedudukan kami dari segi undang-undang,” kata syarikat minyak dan gas nasional itu.

Mahkamah Luxembourg mengeluarkan perintah sita baharu kepada dua anak syarikat PETRONAS susulan tuntutan daripada waris kumpulan Sulu untuk menguatkuasakan anugerah AS$15 bilion yang mereka peroleh terhadap aset kerajaan Malaysia.

Dalam dokumen mahkamah yang dilihat Reuters daripada peguam waris Kumpulan Sulu, mereka memohon untuk menguatkuasakan anugerah AS$14.9 bilion yang diberikan kepada mereka oleh mahkamah timbang tara Perancis tahun lalu.

Timbang tara berkenaan adalah berhubung tuntutan waris kumpulan itu terhadap Malaysia mengenai hak penguasaan kawasan yang dikatakan dimeterai pada zaman kolonial.

Malaysia tidak pernah mengambil bahagian dalam timbang tara itu kerana kekal dengan pendirian bahawa proses itu adalah tidak sah.

Negara sudah mendapat penangguhan bagi tuntutan itu di Perancis tetapi keputusan tetap boleh dikuatkuasakan di 165 negara di bawah Konvensyen Pengiktirafan dan Penguatkuasaan Anugerah Timbang Tara (Konvensyen New York), Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

PETRONAS sebelum ini menegaskan ia akan menentang sebarang tuntutan yang dibuat ke atas asetnya dan Malaysia berikrar untuk menggunakan semua langkah undang-undang untuk menghalang rampasan ke atas asetnya, termasuk syarikat berkaitan kerajaan, daripada dirampas di luar negara.

Lihat Juga :   Vaksin Covid19 Dijual Secara Online Di Darknet

Dua aset PETRONAS iaitu Petronas Azerbaijan (Shah Deniz) dan PETRONAS South Caucasus kali pertama disekat pada Julai 2022.

Sumber : berita harian

 

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!