Petronas, Shell, QatarEnergy dan TotalEnergies menandatangani kontrak luar pesisir Suriname

PARAMARIBO, 15 Dis (Reuters) – Shell (SHEL.L), TotalEnergies (TTEF.PA), QatarEnergy dan Petronas pada Jumaat menandatangani kontrak perkongsian pengeluaran dengan firma negara Suriname Staatsolie untuk tiga blok luar pesisir, memperluaskan penyertaan asing dalam pengeluaran minyak yang baru muncul. negara.

Suriname pada November 2022 melancarkan pusingan bidaan untuk sehingga enam blok luar pesisir berhampiran projek tempat rizab minyak dan gas ditemui, dan menerima bidaan sehingga akhir Mei. Negara mengeluarkan minyak mentah di darat, tetapi belum memulakan pengeluaran luar pesisir.

Negara Amerika Selatan itu kini menganugerahkan hak penerokaan dan pengeluaran di pinggir timur laut Lembangan Suriname-Guyana, berikutan dua lelongan sebelumnya dalam beberapa tahun kebelakangan ini di perairan cetek dan dalam serta perancangan projek besar.

Shell, TotalEnergies, QatarEnergy dan Petronas sudah pun hadir di Suriname, meneroka blok lain. TotalEnergies dijangka membuat keputusan pelaburan muktamad tahun depan di kawasan paling menjanjikan di negara ini, Blok 58, yang dijangka memperoleh pelaburan $9 bilion.

“Blok baharu ini sangat sesuai dengan strategi kami, iaitu menumpukan aktiviti penerokaan kami pada sumber bahan kos rendah dan pelepasan rendah dalam bidang utama syarikat,” kata Pengarah Eksplorasi TotalEnergies, Kevin McLachlan, dalam satu kenyataan.

Tempoh penerokaan untuk tiga blok yang dianugerahkan adalah kira-kira tujuh tahun. Staatsolie boleh mengambil bahagian dalam projek sebagai rakan kongsi ekuiti jika penemuan komersial dibuat.

Di blok 64 dan 65, kumpulan yang diketuai oleh TotalEnergies dan Shell telah menawarkan untuk menggerudi telaga penerokaan dalam tiga tahun pertama, kata bantuan Annand Jagesar, pengarah urusan Staatsolie.

Lihat Juga :   Pekerja dan pelajar di Jakarta telah dinasihatkan bekerja dari rumah bagi mengurangkan pencemaran udara.

“Itu program yang sangat agresif,” tambahnya.

Untuk pusingan seterusnya, Staatsolie merancang untuk menaik taraf tiga blok yang tidak menerima bidaan dengan ujian seismik, kata Jagesar.

Beliau juga berkata syarikat di Suriname berusaha lebih keras untuk mengekalkan pelepasan serendah mungkin dengan memasang sistem elektrik pada pelantar penggerudian dan platform pengeluaran, dan dengan menggunakan “penyelesaian berasaskan alam semula jadi” termasuk menanam bakau untuk mengeluarkan pelepasan.

Sumber : reuters.com

Laporan oleh Ank Kuipers, tulisan Marianna Parraga; penyuntingan oleh Jason Neely dan Franklin Paul.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!