Pfizer, Vaksin COVID-19 Pertama Diluluskan Dos Penggalak Di Malaysia

KKM lulus vaksin Pfizer sebagai dos penggalak di Malaysia

 

Vaksin Cominarty COVID-19 yang dibuat oleh Pfizer-BioNTech telah mendapat persetujuan bersyarat oleh Drug Control Authority (DCA) untuk digunakan sebagai penggalak untuk mereka yang berusia lebih dari 18 tahun dan ke atas. Pfizer, yang dihasilkan di Jerman dan Belgium, akan tersedia untuk orang dewasa yang diberi vaksin sekurang-kurangnya enam bulan selepas dos kedua mereka.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham mengatakan bahawa dos tambahan ini, yang akan diberikan kepada barisan depan, orang tua, dan imunokompromi, akan mula diberikan bulan ini, bermula di Sarawak. Masih belum diketahui bila dos penguat akan ditawarkan kepada orang dewasa yang layak yang tidak termasuk dalam kumpulan berisiko tinggi.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin menjelaskan minggu ini bahawa dos penggalak tidak wajib bagi kumpulan yang ditawarkannya. Dia mengatakan bahawa menolak penggalak tidak akan mempengaruhi status vaksinasi mereka di MySejahtera dan mereka masih akan dianggap “divaksinasi sepenuhnya”.

Memandangkan penerima vaksin Pfizer adalah sekitar 42% dari semua vaksin yang diberikan di Malaysia. Dalam program booster shot kemungkinan akan menerima jenama vaksin COVID-19 yang berbeza daripada yang mereka terima sebelum ini, kerana Pfizer adalah satu-satunya dos penggalak yang diluluskan setakat ini. Minggu lalu, Kementerian Kesihatan menyetujui praktik “mix-and-match” kerana kajian menunjukkan bahawa ia menghasilkan perlindungan yang lebih baik.

(Sumber: The Star, The Vibes. Imej: Dr Noor Hisham / Facebook, Marco Verch / Flickr.)

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!