PICKids Tidak Akan Menawarkan Dos Vaksin Pertama Lagi Selepas 15 Mei

PICKids Tidak Akan Menawarkan Dos Vaksin Pertama Lagi Selepas 15 Mei

Kementerian Kesihatan (KKM) mengumumkan bahawa program vaksinasi PICKids COVID-19 untuk kanak-kanak berumur antara lima hingga 12 tahun tidak lagi menawarkan dos pertama selepas 15 Mei. Ini disebabkan oleh fakta bahawa program itu mempunyai pengambilan yang rendah, dan kementerian mahu mengelakkan pembaziran suntikan vaksin.

Menurut KKM, antara masa program itu dilancarkan pada 3 Februari hingga 12 April, hanya 38.6% kanak-kanak yang layak telah mengambil dos pertama vaksin, dengan 195,865 menerima kedua-dua dos. Dalam tujuh hari terakhir, program ini hanya mentadbir purata 4,500 dos pertama setiap hari.

Ini sangat berbeza dengan berapa banyak vaksin yang diperoleh kerajaan untuk program PICKids, kerana mereka telah menyediakan dos yang mencukupi untuk 80% kanak-kanak dalam kumpulan umur tersebut. Oleh kerana vaksin Comirnaty Pfizer tidak boleh digunakan selepas enam bulan, KKM telah memutuskan untuk berhenti menawarkan dos pertama tidak lama lagi untuk mengelakkan pembaziran, dan keputusan ini juga termasuk vaksin Sinovac untuk kanak-kanak.

Selepas 15 Mei, ibu bapa tidak lagi boleh mendapatkan suntikan Pfizer untuk anak-anak mereka dari kemudahan awam atau swasta, menyebabkan mereka terpaksa membayar untuk suntikan Sinovac di pasaran swasta. Bagaimanapun, kanak-kanak yang belum mencapai umur lima tahun pada tarikh akhir masih layak mendapat vaksin percuma dan boleh mendaftar di MySejahtera untuk menerima temujanji.

(Sumber: KKM/Twitter)

About Author

Lihat Juga :   Dikuasakan oleh SD 8 Gen 1, ini adalah keupayaan photograhy Siri Galaxy S22

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!