PLUS: Berikut adalah masa terbaik untuk memulakan perjalanan balik kampung anda semasa minggu Raya

Hari Raya akan tiba tidak lama lagi iaitu pada minggu depan 3 Mei 2022 dan syarikat konsesi lebuh raya PLUS menjangkakan lebih 2 juta kenderaan akan memasuki Lebuhraya Utara-Selatan (NSE). Untuk perjalanan yang lebih lancar dan mengurangkan kesesakan, PLUS telah mengeluarkan Nasihat Masa Perjalanan sempena musim perayaan Hari Raya Aidilfitri dari 29 April hingga 9 Mei 2022.

Nasihat Masa Perjalanan untuk lebuh raya PLUS semasa Raya 2022

PLUS: Berikut adalah masa terbaik untuk memulakan perjalanan balik kampung anda semasa minggu Raya

Masa terbaik untuk meninggalkan Lembah Klang (29 April hingga 2 Mei)

Jika anda dalam perjalanan dari Kuala Lumpur dan Selangor menuju ke Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak (Utara) dan Johor, anda disyorkan untuk memulakan perjalanan anda sebelum jam 10.00 pagi. Jika anda menuju ke negeri lain, PLUS mengesyorkan anda memulakan perjalanan anda selepas jam 1.00 tengah hari.

Masa terbaik untuk kembali ke Lembah Klang (5 hingga 9 Mei)

Pengguna lebuh raya yang hendak pulang ke Lembah Klang dinasihatkan memulakan perjalanan sebelum jam 9.00 pagi. Ini terpakai untuk semua negeri termasuk Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak (Utara) dan Johor.

Menurut PLUS, TTA bertujuan untuk mengagihkan dan mengelak penumpuan lalu lintas yang memasuki lebuh raya pada masa yang sama di laluan lebuh raya utama, plaza tol dan kawasan rehat, bagi mengurangkan kesesakan. Ia direka berdasarkan musim perayaan sebelum ini dan corak perjalanan hujung minggu yang panjang untuk membimbing dan membantu pengguna lebuh raya mengalami perjalanan yang terbaik dalam tempoh perjalanan perayaan yang belum pernah berlaku sebelum ini.

Ketua Pegawai Operasi PLUS, Datuk Zakaria Ahmad Zabidi berkata “Memandangkan ini adalah kali pertama selepas 2 tahun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kita rakyat Malaysia dibenarkan pulang ke rumah orang tersayang untuk menyambut Raya Aidilfitri, kami menjangkakan kira-kira 2 juta kenderaan, iaitu peningkatan 25 peratus berbanding 1.6 juta kenderaan setiap hari yang menggunakan lebuh raya kita. Oleh itu, sila jangkakan kesesakan dan kemungkinan tempoh perjalanan yang panjang. Jadi, kami sangat menggesa dan menasihatkan pelanggan lebuh raya untuk mematuhi jadual TTA semasa Balik Kampung dan Pulang.”

Lihat Juga :   Mac Studio Baharu Apple Buatan Malaysia

Jelasnya, pengguna lebuh raya boleh menjangkakan masa perjalanan yang lebih lama di lebuh raya jika mereka memilih untuk tidak mematuhi jadual TTA.

Semua pengguna dinasihatkan menggunakan aplikasi mudah alih seperti Apps PLUS (Android / iOS), Waze atau Peta Google untuk merancang perjalanan mereka dengan lebih baik dalam tempoh tersebut. Pengguna juga boleh mendapatkan kemas kini melalui akaun Twitter rasmi PLUS, aplikasi PLUS atau menghubungi talian bebas tol PLUSLine di 1800-88-0000.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *