Proton kini merancang untuk mempercepatkan pengenalan model Proton EV seawal 2025

Proton EV

Pengeluar kereta nasional Proton pada mulanya tidak tergesa-gesa untuk memperkenalkan kenderaan elektriknya sendiri kerana ia hanya menyasarkan untuk mengeluarkan Proton EV pertamanya pada 2027. Selepas gesaan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) untuk mempercepatkan pengeluaran EV buatan tempatan mampu milik, nampaknya Proton kini sedang berusaha untuk memperkenalkan EV pertamanya untuk pengguna Malaysia dua tahun lebih awal daripada jadual.

Laporan Bernama memetik Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton Holdings Bhd Roslan Abdullah berkata bahawa Proton kini dalam proses mengenal pasti model kenderaan elektrik yang sesuai yang lebih berpatutan dan praktikal. Beliau berkata “Kita mungkin ada model yang mampu milik tetapi tidak praktikal, jadi kita sedang mengenal pasti bersama Geely untuk mempercepatkan projek itu dan ini juga atas saranan kerajaan khususnya Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (Miti) untuk memastikan Proton mempercepatkan projek kenderaan elektrik.”

Proton, yang kini separuh dimiliki oleh Kumpulan Geely Holding China, kebanyakannya mengeluarkan kenderaan yang dikuasakan oleh enjin pembakaran dalaman. Proton X90 yang diperkenalkan baru-baru ini adalah model “berelektrik” pertama mereka kerana enjin tiga silinder pengecas turbo 1.5 liter dibantu dengan sistem hibrid ringan 48 volt.

Geely kini mempunyai beberapa model kenderaan elektrik di bawah kumpulan itu termasuk Smart #1 EV yang dijangka dijual di Malaysia pada Q4 2023. Terdapat juga Geometry, Zeekr dan juga Lotus, yang baru sahaja memperkenalkan Eletre, SUV elektrik sepenuhnya, di Malaysia. Juga tidak lupa kepada Volvo yang kini mempunyai model XC40 dan C40 EV di Malaysia.

Bagi mengeluarkan model EV baharu menjelang 2025, Proton dijangka akan melakar semula model EV sedia ada daripada kumpulan Geely dan menyediakannya sebagai kenderaan pacuan tangan kanan (RHD). Proton sebagai jenama “kereta rakyat”, pengguna akan menjangkakan model EV sub-RM100,000 dan ia perlu mempunyai harga yang kompetitif berbanding penjual terlaris semasa seperti BYD Atto 3. Selain menawarkan lebih banyak pilihan EV untuk pengguna Malaysia, Geely boleh menjadikan Malaysia hab pengeluaran EVnya untuk EV RHD untuk pasaran global.

Lihat Juga :   Jabatan Imigresen Memanjangkan Waktu Operasi Untuk Pembaharuan Pasport

Pada masa ini, semua kenderaan elektrik yang diimport sepenuhnya dikecualikan daripada duti import dan eksais penuh sehingga akhir tahun 2025 manakala EV keluaran tempatan juga dikecualikan cukai sehingga akhir tahun 2027. Cukai jalan untuk EV juga dikecualikan sehingga akhir tahun 2025.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!