R00TK1T menghentikan kempen serangan sibernya terhadap Malaysia

R00TK1T menghentikan kempen serangan sibernya terhadap Malaysia

Kumpulan penggodam antarabangsa R00TK1T telah menghentikan kempen serangan sibernya terhadap infrastruktur digital Malaysia, menurut satu pengumuman yang disiarkan di saluran Telegramnya. Perkembangan baharu itu berlaku dua minggu selepas kumpulan itu mula-mula mengumumkan rancangannya.

Dalam pengumuman hari ini, kumpulan itu berkata bahawa keputusan untuk menghentikan serangan dibuat selepas “rundingan sengit” dan “perjanjian telah dicapai”. Tidak jelas siapa pihak yang terlibat dalam apa yang dipanggil rundingan ini tetapi R00TK1T tidak diketahui secara tepat untuk memberikan butiran mendalam mengenai aktivitinya.

Kumpulan itu juga berkata ini hanyalah “pemberhentian sementara” walaupun ia akan mengumumkan sasaran baharu dalam beberapa hari akan datang. R00TK1T juga tidak lupa menyebut Maxis dan memberi amaran kepada syarikat telekomunikasi untuk “bersedia untuk merasai terbakar”.

Di antara serangan ke atas rangkaian Kulim Maxis dan pengumuman gencatan senjata hari ini, R00TK1T mendakwa bahawa ia telah berjaya menggodam infrastruktur digital milik beberapa organisasi Malaysia seperti Kementerian Pendidikan (KPM).

Kumpulan itu mendakwa ia berjaya mengakses Sistem Maklumat Pengurusan Sumber Manusia (HRMIS) 2.0 kementerian dan dapat menyemak maklumat pengguna. Walau bagaimanapun, dakwaan ini mungkin tidak tepat sedikit kerana HRMIS 2.0 digunakan bukan sahaja oleh KPM tetapi juga oleh seluruh sektor awam secara amnya.

Kemungkinan yang dimaksudkan oleh R00TK1T di sini ialah ia berjaya mengakses sistem menggunakan bukti kelayakan milik seseorang daripada KPM. Bagaimanapun, tiada senarai pengguna yang dibocorkan melalui tuntutan di Telegram ini.

Sementara itu, senario yang sama turut berlaku kepada dua lagi mangsa. Untuk satu, R00TK1T telah menerbitkan beberapa tangkapan skrin sistem FortiCloud yang dikatakan milik syarikat penyelesaian IT Iocal, Integrated Netlink Solutions (INS).

Lihat Juga :   Iceberg Terbesar Di Dunia Telah Hampir Cair

Beberapa nama menarik muncul pada tangkapan skrin termasuk Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Air Asia, dan Perodua yang kami anggap sebagai pelanggan INS. Bagaimanapun, kumpulan itu tidak menerbitkan sebarang senarai pengguna atau pangkalan data daripada INS pada kumpulan Telegramnya.

Begitu juga, R00TK1T turut mendakwa ia dapat mengakses sistem Pengurusan Perhubungan Pelanggan (CRM) milik Kolej Universiti AMC yang berpangkalan di Sabah. Ini membolehkan kumpulan itu mendapatkan data peribadi pelajar dan kakitangan yang mereka rancang untuk bocor di kemudian hari.

Perkara berbeza sedikit untuk Pengurusan Harta Raine, Horne dan Zaki. Selain daripada mengisytiharkan bahawa ia berjaya menggodam masuk ke dalam sistem eKomuniti syarikat, R00TK1T juga telah menerbitkan senarai nama pengguna dan kod log masuk ke dalam Telegram.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!