Rakyat Indonesia dan Thailand sangat kemaruk akan EV, menurut kajian

Kereta EV

Nampaknya Thailand dan Indonesia sedang bersiap sedia untuk menjadi hab ekosistem Kenderaan Elektrik (EV) di Asia Tenggara.

Menurut penemuan Roland Berger, yang dikeluarkan dalam kajian Automotive Disruption Radar (ADR) edisi ke-10 perunding pengurusan, kedua-dua kerajaan negara telah menunjukkan komitmen terhadap EV secara dasar.

Minat di kalangan rakyat kedua-dua negara juga menjadi faktor.

 

Kerajaan Thailand pro-EV.

 

Pada Persidangan Perubahan Iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 2021 (COP26) di Glasgow, Scotland, Perdana Menteri Thailand Prayut Chan-o-cha telah mengulangi matlamat negara Asia Tenggara itu untuk membolehkan 50 peratus kenderaan yang dikeluarkan di Thailand menjadi Kenderaan Sifar Pelepasan (ZEV) menjelang akhir dekad ini.

Menjelang 2035, negara itu menyasarkan untuk mencapai 100 peratus selaras dengan sasaran bercita-cita tinggi Jawatankuasa Dasar Kenderaan Elektrik Kebangsaan kerajaan Thailand.

Disebabkan ini, Thailand sedang sibuk dengan pelabur dan ahli perniagaan yang berminat untuk mengambil kesempatan daripada dasar pro-EV negara.

Firma elektronik Taiwan Foxconn baru-baru ini mengumumkan rancangan untuk mengeluarkan sehingga 200,000 EV di negara itu setiap tahun dengan kerjasama syarikat gas dan petroleum yang berpangkalan di Thailand, PTT Public Company Limited. Projek itu dijadualkan bermula antara 2023 dan 2024.

Semua mata tertuju kepada pemain EV Indonesia.

Presiden Indonesia Joko Widodo (kanan) dengan sebuah Hyundai EV. GAMBAR: Hyundai

Sementara itu, Indonesia mengumumkan strategi nasional untuk mengeluarkan 2.2 juta kereta elektrik dan 13 juta basikal elektrik. Kesemua mereka dijangka melanda jalanan Indonesia menjelang 2030.

Pelabur sudah pun mencurah-curah dengan Hyundai Motor dan LG Energy Solutions melabur AS$1 bilion ke tapak pembuatan sel bateri dengan kapasiti 10 GWj di Karawang.

Lihat Juga :   7 Tiktoker Yang Mendapat Pendapatan Yang Tinggi

Dengan Indonesia yang kaya dengan sumber bahan mentah, khususnya nikel, untuk membina EV, kilang itu akan membuka pintunya pada separuh pertama 2024.

Sementara itu, Gojek dan Gogoro bekerjasama dengan Pertamina untuk menghasilkan 250 skuter elektrik di Jakarta, dengan skala akhirnya sehingga 5000 unit.

“Minat dan aktiviti industri yang mendalam adalah isyarat jelas bahawa Thailand dan Indonesia akan menjadi sangat menarik untuk ditonton dalam perjalanan mereka ke arah elektrifikasi dan transformasi automotif dan pengangkutan,” kata Rakan Kongsi Asia Tenggara Roland Berger, Udomkiat Bunworasat.

Adakah orang Thai dan Indonesia meminati EV kerana persekitaran?

 

Menurut penemuan Roland Berger, kebanyakan orang berminat dengan EV kerana ia cekap.

Permintaan untuk EV di Indonesia semakin meningkat disebabkan fakta bahawa ramai rakyat Indonesia melakukan perjalanan jarak dekat, menjadikan kenderaan ini pilihan yang berdaya maju.

Di Thailand, 80 peratus responden menunjukkan berminat untuk membeli bateri EV sebagai kereta seterusnya. Di Indonesia, ia adalah 75 peratus.

Faktor Alam sekitar adalah sebab yang kedua.

Walau bagaimanapun, terdapat kebimbangan utama dan ini terutamanya berkaitan dengan harga tinggi EV berbanding kereta bukan EV.

Ketersediaan stesen pengecasan yang terhad merupakan satu lagi faktor yang membuatkan ramai rakyat Indonesia dan Thailand mempertimbangkan semula keputusan mereka untuk membeli EV.

Kekurangan stesen pengecas EV memperlahankan pengambilan kenderaan. IMEJ: PR Newswire.

“Dari segi penawaran, pemain utama ekosistem EV seperti OEM, pembekal alat ganti, pengendali infrastruktur pengecasan sedang menimbang risiko pelaburan dan daya maju perniagaan jangka panjang disebabkan volum permintaan rendah semasa.

Lihat Juga :   Cara Buat Duit dari TikTok: Ketahui Caranya di sini

“Masih banyak yang perlu dilakukan oleh penggubal dasar, pihak berkepentingan industri untuk bersama-sama menangani masalah semasa dan menyediakan pemboleh yang diperlukan untuk merangsang dan mempercepatkan pertumbuhan EV di Indonesia,” kata Pengetua Roland Berger Asia Tenggara Timothy Wong.

Sumber : sea.mashable.com

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!