Rakyat Malaysia kini boleh mengimbas dan membayar kod QR PayNow Singapura dengan aplikasi perbankan tempatan

Jika anda seorang yang kerap pergi ke Singapura, anda mungkin sudah biasa dengan perlu membawa bersama anda sama ada mata wang tempatan mereka atau mengatur dengan bank anda untuk membenarkan transaksi asing pada kad kredit atau debit anda. Bagaimanapun, Bank Negara telah mengesahkan bahawa pembayaran DuitNow QR rentas sempadan dengan Singapura kini sudah boleh digunakan.

Ini bermakna rakyat Malaysia yang melancong ke Singapura boleh membuat pembayaran runcit segera hanya dengan mengimbas kod QR PayNow Singapura yang dipaparkan pada peniaga yang mengambil bahagian, manakala rakyat Singapura boleh melakukan perkara yang sama ketika berada di Malaysia dengan DuitNow QR juga.

Menurut laman web Maybank sebagai contoh, anda kini boleh membuat pembayaran QR apabila anda berada di Singapura. Hanya perhatikan kod pembayaran QR mereka, imbasnya dengan apps MAE dan anda akan perlu memasukkan jumlah yang perlu dibayar dalam mata wang asing—SGD dalam kes ini.

Anda kemudian akan mendapat skrin pengesahan pembayaran dengan amaun SGD dan MYR dipaparkan pada apps sejurus sebelum pembayaran dibuat. Anda juga mungkin perlu membenarkan pembayaran walaupun jika jumlahnya melebihi RM250 (~SGD75.30). Setelah semua itu selesai, anda akan mendapat resit pengakuan pembayaran.

Di seberang selat, laman web UOB Singapore juga mempunyai halaman sokongan yang sama yang menunjukkan pengguna cara menggunakan aplikasi UOB untuk mengimbas dan membayar dengan kod QR DuitNow untuk warga Singapura di Malaysia. Ini bermakna DuitNow QR dan SG QR kini mempunyai keserasian dua hala, memberikan rakyat kedua-dua negara cara mudah untuk membayar barangan semasa mengembara. Singapura menjadi negara ketiga yang mempunyai pembayaran QR rentas sempadan dengan Malaysia, menyertai Thailand dan Indonesia.

Lihat Juga :   Taikun Vietnam kerugian AS$18 bilion apabila saham Vinfast EV merosot

Ini semua adalah sebahagian daripada rancangan Project Nexus untuk menghubungkan sistem pembayaran QR di pelbagai negara di rantau ini, yang dijalankan oleh Bank Negara Malaysia dan Payment Network Malaysia Sdn Bhd, lebih dikenali sebagai PayNet. Dalam Laporan Tahunan BNM terkini untuk 2022, Bank Negara menyatakan bahawa mereka telah mewujudkan pautan pembayaran rentas sempadan dua hala untuk pembayaran QR dengan Thailand, Indonesia dan Singapura, membolehkan rakyat Malaysia yang melancong ke negara-negara ini membuat pembayaran segera kepada perniagaan melalui kod QR dan maksiat. sebaliknya, walaupun pada masa ini sistem pembayaran QR rentas sempadan hanya disiarkan di Singapura.

Pada tahun 2021, Bank Negara Malaysia dan Penguasa Kewangan Singapura telah mengumumkan bahawa mereka menyasarkan untuk melancarkan fasa pertama sistem pembayaran QR rentas sempadan pada akhir tahun 2022. Laporan Tahunan BNM untuk 2022 menyatakan bahawa Malaysia sedang bekerjasama dengan Filipina. untuk membolehkan pembayaran QR rentas sempadan dua hala dengan yang kedua juga. Secara keseluruhan, sudah terdapat tujuh sistem pembayaran QR rentas sempadan dua hala di Asia Tenggara: Kemboja-Thailand, Indonesia-Malaysia, Indonesia-Thailand, Malaysia-Thailand, Malaysia-Singapura, Thailand-Singapura dan Thailand-Vietnam.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *