Rangkaian mudah alih terpantas di Malaysia sekarang ialah U Mobile, menurut Opensignal.

Dari segi kelajuan muat turun dan muat naik keseluruhan, U Mobile mengatasi telekomunikasi serantau yang lain, menurut tinjauan Pengalaman Rangkaian Mudah Alih Opensignal yang terkini. Ini berdasarkan ukuran yang diperoleh antara 1 Jun dan 29 Ogos tahun ini.

Kedudukan teratas dalam kedua-dua kategori dipegang oleh Celcom dalam tinjauan terakhir, yang dikeluarkan pada bulan Mac. Kali ini, U Mobile mendahului dengan meningkatkan purata kelajuan muat turunnya dengan ketara dalam hanya enam bulan, lebih daripada menggandakannya.

Jika dibandingkan dengan statistik sebelumnya, peningkatan dalam kelajuan muat naik keseluruhan adalah lebih kecil pada hanya 2Mbps, namun ia masih mencukupi untuk menyingkirkan Celcom. Menarik untuk diperhatikan bahawa menurut Opensignal, kelajuan muat turun dan muat naik telah meningkat untuk semua telekomunikasi Malaysia.

Jika anda tertanya-tanya mengapa kelajuan muat turun dan muat naik yang dinyatakan di atas terasa sangat perlahan walaupun selepas 5G diperkenalkan secara rasmi di Malaysia, ini kerana jumlah kelajuan muat turun dan muat naik juga mengambil kira kelajuan 4G dan 3G. Namun begitu, bahagian kertas yang berasingan dikhaskan untuk pengalaman 5G.

Walaupun Yes telah menawarkan perkhidmatan 5G kepada pelanggan jauh lebih awal daripada syarikat telekomunikasi lain, ia masih lebih perlahan dalam kedua-dua muat turun dan kelajuan muat naik 5G berbanding syarikat telekomunikasi lain, sama seperti pada bulan Mac. Dengan menyediakan kelajuan muat turun 5G lebih daripada 400Mbps, U Mobile dan Unifi mengejar pemenang sebelumnya, Digi, dan dinamakan pemenang bersama dalam kategori untuk laporan September 2023.

Mengenai kelajuan muat naik 5G, bagaimanapun, sedikit yang berubah sejak laporan sebelumnya dari Mac, kerana tiada syarikat telekomunikasi yang mampu mencapai 50Mbps. Namun begitu, walaupun pada hakikatnya hanya terdapat jurang 2.6Mbps antara Celcom dan naib juara U Mobile, telekom telah diisytiharkan sebagai juara bagi kategori ini.

Lihat Juga :   SEC mengatakan posting pada akaun X palsu, spot Bitcoin ETF belum diluluskan

Untuk minggu keempat berturut-turut, Yes masih dapat mengekalkan tempat teratas untuk jumlah ketersediaan rangkaian. Walau bagaimanapun, anak syarikat YTL mesti memberikan U Mobile anugerah untuk ketersediaan 5G.

Di samping itu, tinjauan baharu itu mendakwa Digi adalah pengendali terbaik untuk menggunakan aplikasi suara dan video pada rangkaian 5G. Unifi juga menerima hadiah untuk pengalaman video langsung keseluruhan terbaik dan kategori kualiti konsisten yang ditambah baru-baru ini.

Maxis adalah satu-satunya syarikat telekomunikasi yang secara misteri tidak mendapat pengiktirafan sama sekali. Walau bagaimanapun, memandangkan syarikat telekomunikasi itu hanya mula menyediakan perkhidmatan 5G kepada pelanggan pada pertengahan Ogos, seseorang secara semula jadi boleh berhujah bahawa perbadanan itu tidak mempunyai masa yang cukup untuk menunjukkan kekuatannya.

Bolehkah lelaran seterusnya laporan Pengalaman Rangkaian Mudah Alih Opensignal mencerminkan situasi yang berbeza? Buat masa ini, anda boleh melihat dengan lebih dekat versi laporan September 2023 di sini. Kami akan mengetahui lebih lanjut apabila perniagaan analitis rangkaian mengeluarkan kajian berikut pada Mac 2024.

About Author

Lihat Juga :   Dari Mana Syarikat-Syarikat Ini Mendapat Nama-nama Mereka

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!