Ray-Ban dan Meta Cermin Mata Pintar generasi kedua: Kini dengan kamera yang lebih baik, penarafan IPX4 dan AI terbina dalam

Ray-Ban dan Meta

Meta dan EssilorLuxottica, pemilik jenama Ray-Ban, baru sahaja mengumumkan cermin mata pintar Meta generasi kedua mereka. Kedua-dua syarikat mereka bentuk semula cermin mata dari bawah ke atas, menambah baik ciri teras dan menambah yang baharu pada campuran.

Dengan ketara kehilangan nama Stories dari generasi pertama, generasi kedua kini lebih ringan dan lebih langsing daripada generasi sebelumnya. Dua model tersedia – satu adalah berdasarkan gaya Wayfarer tandatangan Ray-Ban, manakala yang kedua ialah reka bentuk Headliner serba baharu untuk penampilan yang lebih retro. Lebih baik lagi, kedua-dua bingkai adalah serasi dengan kanta preskripsi.

Bukan sahaja bingkainya lebih ringan, tetapi ia juga kini diberi penarafan kalis air IPX4, jadi beberapa percikan air ringan adalah baik – ia tidak kalis hujan, jadi tidak boleh berlari dalam hujan. Meta juga menambah baik pad sentuh untuk kawalan sentuhan yang lebih baik semasa bergerak. Selain itu, pengguna kini boleh memanggil Meta AI terbina dalam dengan memanggil “Hey Meta” untuk berinteraksi dengannya. Walau bagaimanapun, kaveat – Ciri Meta AI akan tersedia di AS dalam versi beta sahaja semasa pelancaran.

“Dengan menyebut ‘Hey Meta,’ anda boleh melibatkan diri dengan Meta AI untuk mencetuskan kreativiti, mendapatkan maklumat dan ciri kawalan – hanya dengan menggunakan suara anda,” kata syarikat itu.

Kamera kini adalah kamera 12MP ultra lebar, dan cermin mata kini dikuasakan oleh Platform Qualcomm Snapdragon AR1 Gen1 serba baharu. Meta menuntut pemprosesan yang lebih pantas untuk pemprosesan foto dan video berkualiti tinggi. Ini bermakna foto 12MP dan video 1080p sehingga satu minit panjang.

Hayat bateri juga menyaksikan peningkatan – anda kini boleh menggunakan cermin mata sehingga 36 jam – iaitu kira-kira 8 cas penuh cermin mata – dengan bekas pengecasan yang direka Ray-Ban supaya kelihatan seperti bekas cermin mata biasa. Cincin cahaya kecil di bahagian hadapan menunjukkan status pengecasan untuk cermin mata dan sarungnya, yang boleh anda cas menggunakan USB-C.

Lihat Juga :   Xiaomi mungkin telefon bimbit pertama yang menggunakan Snapdragon 8 Gen 2

Satu lagi ciri baharu yang diperkenalkan Meta ialah penstriman langsung bebas tangan ke Facebook atau Instagram. Pengguna juga boleh berinteraksi dengan penonton – hanya ketik dan tahan bahagian tepi cermin mata dan ulasan akan dibaca dengan kuat melalui teks-ke-ucapan melalui pembesar suara terbina dalam di batang cermin mata. Facebook mengehadkan penstriman langsung sehingga 30 minit pada satu masa.

Cermin mata kini dalam prapesanan daripada halaman rasmi  Meta dan Ray-Ban dari USD 299 (kira-kira RM1,408) dan akan tersedia untuk pembelian terbuka mulai 17 Oktober. Malangnya, tiada berita jika cermin mata itu akan menuju ke arah kita.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!