Macam Mana Untuk Recover Password Windows 10, 8 Dan 7

lupa password windows

Bagaimana untuk Recover Password Windows 10, Windows 8 dan Windows 7 Dengan Mudah

Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk recover password Windows dengan menggunakan Ophcrack dan Password Recovery Bundle apabila anda terlupa kata laluan Windows atau kehilangan hak admin di Windows 10, 8 atau 7. Program recover password Windows ini akan berfungsi dengan Windows 7 melalui Windows 10.

Lupa password adalah perkara biasa dan sering kita hadapi juga. Jadi aplikasi-aplikasi yang kami akan cadangkan nanti diharap dapat membantu anda ketika anda mencari jalan penyelesaiaan.

 

Kaedah 1: Menggunakan CD Live Ophcrack

Ophcrack adalah alat recover password windows open source percuma yang mencacatkan kata laluan masuk Windows dengan menggunakan hash LM / NT melalui rainbow table. Untuk menggunakan Ophcrack untuk mendapatkan kata laluan Windows, anda hanya memerlukan cakera CD, dan komputer lain untuk memuat turun perisian percuma ini. Ikut langkah-langkah ini:

Langkah 1: Muat turun imej CD Live dari halaman projek Ophcrack. Selepas memuat turun imej yang betul, anda perlu burn ke cakera /CD.

Langkah 2:  Masukkan cakera/CD ke dalam komputer yang bermasalah tadi, dan boot kan computer ke cakera/CD.

Langkah 3: Skrin pertama yang anda akan lihat adalah, anda diminta untuk memilih antara empat mod:

Graphics mode – automatic
Graphics mode – manual
Graphics mode – low RAM
Text mode

Gunakan kekunci anak panah dan pilih mod default automatic graphics mode dan tekan Enter.

 

recover password windows dengan Ophcrack Live CD

Langkah 4: Setelah boot ke desktop Linux, sistem akan secara automatik melancarkan apps Ophcrack. Tunggu Ophcrack untuk melakukan serangan kekerasan (brute force attack) dan cuba semua gabungan kata laluan yang mungkin.

Lihat Juga :   10 Alat Terbaik untuk Menguji Website Load Speed

Recover Password Windows 10, Windows 8 dan Windows 7 Dengan Mudah

 

Langkah 5: Bergantung pada kekuatan kata laluan / password anda, ia boleh mengambil masa beberapa minit, jam atau bahkan hari untuk di rungkaikan. Akhir sekali, ambil perhatian bahawa Ophcrack tidak dapat memecahkan semua kata laluan kerana rainbow table tidak boleh semestinya mengandungi semua kata laluan.

Jika rainbow table dalam Ophcrack tidak dapat membantu memulihkan kata laluan anda, anda mungkin perlu membeli rainbow table tambahan atau anda boleh menggunakan Password Recovery Bundle seperti di bawah.

 

Kaedah 2: Menggunakan Password Recovery Bundle

 

Password Recovery Bundle boleh membantu anda recover password Windows pada komputer tempatan anda. Sebagai contoh, ia boleh menetapkan semula kata laluan Windows terlupa dari live CD atau pemacu USB; dapatkan semula kata laluan akaun e-mel dari Outlook, Outlook Express, Mail Windows 10, Thunderbird, Mail Opera; membuka kunci kata kunci PST, PDF, Pejabat yang dilindungi kata laluan; mendedahkan kata laluan yang disimpan dalam pelayar web anda dan klien FTP; dan banyak lagi. Sangat hebat aplikasi ini.

Apa yang anda perlukan?

  • USB Drive dengan kapasiti sekurang-kurangnya 1GB, atau CD atau DVD kosong.
  • PC atau komputer riba berasaskan Windows dengan sambungan Internet.
  • Perisian pemulihan kata laluan Windows.
  • Langkah-langkah untuk Memulihkan Kata Laluan Pentadbir Windows:
  • Mulakan dengan memuat turun dan memasang Bundle Pemulihan Kata Laluan ke komputer lain. Nota: Versi percubaan membolehkan anda boot CD / USB dan melihat akaun pengguna pada PC anda yang dikunci, tetapi ia tidak akan membenarkan anda menetapkan semula kata laluan. Jadi anda perlu mendapatkan full version bagi Password Recovery Bundle ini.
  • Setelah program dipasang, lancarkannya. Klik Kata Laluan Windows
Lihat Juga :   Apa yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Membeli Laptop Terpakai

Sila ke Website ini untuk download Password Recovery Bundle dan cuba cari software yang paling terkini.recover password windows 7

Ini akan membuka Windows Windows Bootdisk Recovery Password. Masukkan CD atau USB flash drive kosong dan klik Muat semula Pilih "Burn to CD / USB" atau "Burn to USB Flash Drive", kemudian klik Start Burn.
recovery password windows 10
Masukkan CD atau pemacu USB yang baru dibakar ke dalam komputer yang memegang akaun yang ingin anda sembuh kata laluan Windows untuk, kemudian boot media tersebut. Jika komputer anda masih butah ke skrin log masuk Windows, anda perlu menukar urutan butir di BIOS / UEFI PC anda.
Selepas boot, PCUnlocker akan menunjukkan semua akaun pengguna dalam sistem Windows anda. Cuma pilih akaun Administrator yang anda ingin pulih kata laluan dan klik butang "Reset Kata Laluan"
password recovery windows 8
Klik Ya untuk mengesahkan. Ini akan mengalih keluar kata laluan pentadbir anda, tetapkan akaun anda untuk tidak pernah tamat tempoh, dan aktifkan / buka kunci apabila diperlukan.
Langkah-langkah untuk Memulihkan Kata Laluan Pentadbir Windows:

Reboot komputer anda untuk keluar dari PCUnlocker, anda kemudiannya boleh log masuk ke akaun pentadbir Windows tanpa kata laluan!
Mengakhiri
tools untuk recover password windows

Kesimpulan

Kedua-dua aplikasi yang kami kongsikan tadi iaitu, Ophcrack dan Password recovery Bundle adalah alat recover password windows yang sangat baik yang dapat membantu anda apabila anda mendapati diri anda berada dalam situasi kecemasan yang perlu untuk recover password Windows anda. Panduan ini mudah dan senang, dan anda hanya perlu mengikuti langkah-langkah yang diberikan di atas untuk memulihkan akses kepada password komputer anda.

Sila tinggalkan komen dibawah jika anda menghadapi sebarang masalah atau anda boleh mendapatkan bantuan pakar jika anda tidak mampu melalukannya sendiri.

Lihat Juga :   8 Apps Percuma untuk Run Aplikasi Android di PC Anda

 

 

Lihat : Macam Mana Edit/Convert PDF Tanpa Adobe Acrobat

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: