8 Apps Percuma untuk Run Aplikasi Android di PC Anda

untuk Run Aplikasi Android di PC Anda

8 Apps Hebat yang Membolehkan Anda Guna Android di PC

Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin ingin run/guna Android di PC anda. Anda boleh menjadi pembangun mudah alih yang ingin menguji aplikasi anda sebelum menjadikannya live, atau anda mungkin lebih suka bermain permainan mudah alih di layar yang lebih besar. Apa pun alasannya, ada banyak cara untuk run/guna Android di PC, mulai dari menggunakan mesin maya atau emulator hingga menjalankan aplikasi desktop berasakan Android.

1. Phoenix OS

Sistem operasi desktop lengkap yang pada asalnya dirancang untuk memainkan permainan Android di skrin PC, Phoenix OS telah bertambah baik dan berkembang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Versi terbaru mungkin tidak berjalan pada Android 9, tetapi dengan Android 7.1, anda masih akan mendapat sebahagian besar aplikasi dan ciri OS berfungsi dengan baik.

 

Phoenix OS

Fakta bahawa Phoenix OS digunakan untuk bermain permainan yang agak diminati iaitu seperti PUBG Mobile adalah bukti kestabilan platform, dan banyak orang telah menggunakan Phenonix OS disebabkan oleh itu sahaja.

Ia memerlukan partisi sistemnya sendiri, tetapi itu membantu OS Phoenix mencapai prestasi yang tidak akan anda perolehi dalam perisian virtualisasi biasa atau sesuatu yang anda pasang pada Windows itu sendiri.

Download : Pheonix OS

 

2. MEmu

MEmu adalah salah satu aplikasi yang berfungsi paling baik dan disesuaikan paling baik yang membolehkan anda menjalankan Android pada Windows 10. Direka dengan mempertimbangkan permainan, MEmu melakukan tugas yang hebat untuk mengintegrasikan kawalan papan kekunci dan tetikus PC dan gamepad ke dalam Androidnya, dan masa respons sama mengagumkan.

MEMU android emulator

Memu memiliki banyak fungsi, menjadikannya mudah untuk install aplikasi dan permainan, dan ukuran tetingkap minimum yang akan besar  yang memastikan bahawa tetingkap tidak pernah menjadi sekecil sehingga tidak dapat digunakan. Versi terbaru MEmu memungkinkan anda run aplikasi Android secara serentak, sehingga anda dapat memainkan permainan yang berbeda pada akaun yang sama atau contoh permainan yang sama melalui akaun yang berbeza.

Lihat Juga :   Fortnite kini menjadi salah satu permainan terbesar yang mempunyai 350 juta pemain

Download : MEMU

 

3. GenyMotion

GenyMotion adalah Peranti Maya Android yang berjalan pada perisian VirtualBox Oracle. Sekiranya yang anda mahukan adalah penggunaan OS Android dalam bentuk asalnya, maka ini adalah penyelesaian untuk anda.

Genymotion Desktop

Ciri-ciri GenyMotion tetap menjadi kelebihannya. Ia dilengkapi dengan lebih daripada 3,000 konfigurasi yang berbeza untuk Android. Juga, jika anda memilih untuk menukar antara ukuran dan resolusi layar yang berbeza ianya boleh dilakukan dengan mudah. 

Ciri mudah alih lain seperti Wi-Fi, GPS dan multi-touch disokong sepenuhnya.

GenyMotion menyokong pengujian dan pengembangan aplikasi Android-on-PC sepenuhnya. Ia juga dioptimumkan untuk kelajuan.

GenyMotion percuma untuk kegunaan peribadi tetapi dilengkapi dengan pelan berbayar untuk penggunaan komersial.

Download: GenyMotion

 

4. Android Studio’s Android Emulator

Android Studio’s Android Emulator

Ini adalah dari Google yang merupakan satu lagi penyelesaian Android-ke-PC yang hebat. Seperti GenyMotion, Android Emulator beroperasi pada lapisan di dalam PC anda. Ini adalah penyelesaian asli dari Google untuk menjalankan peranti Android di PC dan melakukannya dengan cukup baik.

Untuk mendapatkan Perisian Maya Android, anda perlu memasang Android Studio terlebih dahulu dan kemudian jalankan Peranti Maya dari aplikasi.

Salah satu kelebihan penyelesaian ini ialah ia menyokong pautan ke Android Google Develepor. Satu lagi kemenangan besar ialah ia menyokong teknologi Intel Hardware Acceleration (HAXM). Ini meningkatkan kelajuan OS ke tahap yang hampir sama dengan device.

Internet, Wi-Fi, multi-touch, accelerometer, dan banyak lagi ciri ada dalam OS ini, jadi anda pasti yakin bahawa anda tidak akan kehabisan pilihan semasa menggunakannya. Android Emulator digunakan secara percuma.

Download : Android Studio

 

5. BlueStacks

BlueStacks adalah salah satu kegemaran lama untuk menjalankan OS Android di PC. Ia dibina pada Android asli, sehingga mampu menyokong berjuta-juta aplikasi di Google Play. Dan anda boleh mengakses Main dari dalam aplikasi.

Lihat Juga :   Cara Lihat Wifi Password Pada Peranti Android Anda

bluestack

Tidak seperti GenyMotion dan Peranti Maya Android, BlueStacks adalah aplikasi. Walau bagaimanapun, ia masih merupakan virtual machine di terasnya, jadi anda tidak perlu memasang aplikasi pembantu lain. Muat turun dan jalankan aplikasinya. Perkara yang baik mengenai BlueStacks ialah ia dioptimumkan untuk permainan di desktop anda. Ini bermaksud anda boleh bermain permainan popular seperti Final Fantasy X, Clash of Clans, bola sepak FIFA dan PUBG.

Versi terbaru, BlueStacks 3, dilengkapi dengan pengoptimuman untuk pengalaman permainan. Pengguna yang gemar menjalankan permainan Android di PC mereka untuk pengalaman yang lancar. Berita baiknya ialah ia berjalan di Android Nougat juga.

Download : Bluestack

 

6. Android X86.org Android on PC

OS Android-x86 ini memanfaatkan kekuatan komuniti open sources untuk menunaikan janjinya. Ini adalah Android dengan ciri lengkap, yang dirancang untuk berjalan secara bebas di PC. Ia memerlukan VirtualBox untuk dipasang dan berjalan pada PC anda.

download android-x86.org

OS ini menggunakan Android 5.1 (Lollipop), yang agak ketinggalan. Walau bagaimanapun, ia adalah salah satu OS paling stabil yang tersedia untuk menjalankan aplikasi Android di PC. Komuniti sumber terbuka menganggapnya sebagai penyelesaian paling stabil yang ada.

Pereka aplikasi ini memilih untuk menggunakan antara muka pengguna skrin lebar pada OS ini, sehingga terasa seperti menggunakan tablet Android dengan papan kekunci. Kelebihan lain ialah ia dipasang dengan Google Play dan dengan UI Android yang bersih. 

Sekiranya apa yang anda cari adalah penyelesaian Android-on-PC yang boleh dipercayai yang tidak kerap berlaku, maka ini adalah untuk anda.

Download : android-x86.org

 

7. Anbox

Anbox, atau Android in a Box, adalah projek Android-to-PC open sources. Lesen Apache dan GPLv3 merangkumi projek ini.

anbox.io

Lihat Juga :   Forza Street, permainan perlumbaan percuma dari Microsoft, kini tersedia untuk iOS dan Android

Anbox menjalankan kernel Androidnya di sandbox subsistem Linux. Projek ini tidak mempunyai copy layer, jadi ia tidak memvisualisasikan perkakasan anda. Ciri ini menjadikannya berjalan pantas.

Projek ini disatukan dengan OS host untuk memberi pengguna pengalaman yang kaya dengan ciri. Ia berfungsi pada kedua-dua peranti mudah alih dan komputer riba.

Kelemahan projek Anbox adalah bahawa ia tidak dijalankan pada OS Fedora / CentOs Linux. Ia hanya berfungsi di Ubuntu dan Debian.

Anda boleh memasang aplikasi pihak ketiga menggunakan Android Debug Bridge (ADB). Anbox tidak menyokong Google Play dan tidak mempunyai apps store di dalamnya.

Download : Anbox

 

8. Bliss OS

Pesaing lain untuk kedudukan teratas ialah Bliss OS. Bermula sebagai projek open sources, OS ini telah berubah menjadi salah satu OS Android terbaik yang tersedia. Ia juga merupakan tenaga kerja multitasking yang sebenar.
download bliss OS

Bliss OS berupaya menjadi OS Android-on-PC dengan ciri lengkap dan dilengkapi dengan pakej pemasang untuk boot dua kali. Ini bermakna anda harus menjalankan Bliss sebagai OS yang berdiri sendiri untuk Android.

Ia juga dilengkapi dengan Google Play, jadi anda boleh mengakses semua aplikasi di PC anda sesuka hati. Tidak seperti projek lain, ia jauh lebih stabil. Terdapat beberapa masalah tetapi tidak ada yang mempengaruhi penggunaan anda.

Download : Bliss OS

Kesimpulan

Menjalankan Android di PC bukan lagi masalah utama. Ketujuh penyelesaian di atas mampu mengubah OS Android anda menjadi OS PC yang lengkap. Setiap penyelesaian sesuai untuk kegunaan yang berbeza. Tidak kira apa keperluan anda.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!