SCAM baharu muncul – Kementerian Kewangan Malaysia mengesahkan tiada perkara seperti “Bantuan Tambahan STR 2023”

Era digital adalah masa yang sangat menarik. Sebelum ini, mudah untuk membezakan antara penipu dan urusan sebenar. Hari-hari ini, itu menjadi satu isu. Jika anda kebetulan menerima sebarang teks yang menawarkan “Bantuan Tambahan STR 2023” dengan pautan yang dilampirkan padanya, itu adalah satu penipuan.

Kementerian Kewangan Malaysia mengesahkan tiada perkara seperti Bantuan Tambahan STR. Menurut teks itu, kerajaan menawarkan bantuan RM600 Rahmah untuk rakyat Malaysia. Berdasarkan pautan tersebut, bantuan tersebut memerlukan anda memasukkan nombor telefon anda untuk menyemak status anda dan butiran MYKAD untuk memohonnya.

Jika anda menerima teks ini, kami menasihati anda untuk tidak mengkliknya dan memadamkannya. Kerajaan juga mengesahkan bahawa bantuan sedemikian biasanya diedarkan secara automatik ke akaun semua orang. Tambahan pula, bantuan SARA sebelum ini turut diagihkan kepada sekitar 210000 warganegara yang layak. Oleh itu, pautan sedemikian yang memerlukan anda memasukkan maklumat anda adalah satu penipuan.

About Author

Lihat Juga :   Pelawat asing ke Malaysia mesti melengkapkan kad ketibaan digital mulai 1 Disember; autogate tersedia untuk sepuluh negara.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!