Macam Mana Cara Semak Suhu CPU Komputer

Cara Semak Suhu CPU di Windows 10

Suhu pemproses komputer anda sangat penting untuk memastikannya sihat. Lagipun, sebagai titik perhitungan di dalam komputer anda, adalah idea yang baik untuk tetap tenang! Pemproses yang terlalu panas boleh menyebabkan pelbagai masalah dengan komputer anda. Ia mungkin menyekat diri agar tetap sejuk, yang bermaksud kurang daya pemprosesan secara keseluruhan. Dalam keadaan mengerikan, komputer akan menyebabkan BSOD, membeku, atau bahkan mematikan atau menghidupkan semula komputer.

Oleh itu, adalah baik untuk memeriksa suhu CPU setiap kali. Perkara ini berlaku terutamanya jika anda meletakkan komputer riba dalam keadaan yang terlalu panas, seperti pada selimut atau selimut semasa anda menggunakan komputer riba di atas katil. Dalam artikel ini, kami akan meneroka pelbagai cara untuk memeriksa suhu CPU di Windows 10.

 

Apa itu “Suhu Yang Tidak Elok?”

Malangnya, tidak jelas keadaan suhu yang baik atau buruk bagi CPU. Sekiranya anda melihat suhu pemproses anda (ketika CPU tidak bekerja dengan berat) dan melihatnya pada suhu 30 ° C, adakah itu suhu itu suhu yang baik atau buruk? Bagaimana dengan 40 °, 50 °, 60 °, atau 70 ° C?

Sekiranya anda ingin mengetahui berapa suhu maksimum pemproses anda, cari di laman web untuk halaman produk CPU khusus anda, kemudian cari di mana ia menyenaraikan suhu ideal maksimum pemproses anda.

 

cara semak suhu cpu komputer di windows 10

 

Sekiranya suhu disenaraikan di bawah sesuatu yang serupa dengan “Suhu Operasi Maksimum” atau “Kes T”, maka itulah suhu yang harus anda berusaha untuk memastikan pemproses anda berada dalam keadaan yang hampir sepanjang waktu. Sekiranya tertulis “T Junction” (seperti di atas), nasihat umum adalah menjaga suhu sekurang-kurangnya 30 ° C di bawah suhu yang dinyatakan ini. (Untuk contoh di atas, kami akan berusaha untuk berada di bawah 70 ° C.) Walau bagaimanapun, jika PC anda berada di bawah suhu ini untuk kebanyakan (atau, idealnya, semua!) Pada masa itu, anda baik-baik saja.

Lihat Juga :   Macam Mana Sync Remote Astro Ke TV

Suhu pemproses komputer anda sangat penting untuk memastikannya sihat. Lagipun, sebagai titik perhitungan di dalam komputer anda, adalah idea yang baik untuk tetap tenang! Pemproses yang terlalu panas boleh menyebabkan pelbagai masalah dengan komputer anda. Ia mungkin menyekat diri agar tetap sejuk, yang bermaksud kurang daya pemprosesan secara keseluruhan. Dalam keadaan yang teruk, komputer akan menyebabkan BSOD, membeku, atau bahkan mematikan atau komputer akan jadi restart.

Oleh itu, adalah baik untuk memeriksa suhu CPU setiap kali anda menggunakan komputer anda. Perkara ini berlaku terutamanya jika anda meletakkan komputer riba dalam keadaan di mana ia terlalu panas, seperti pada selimut atau selimut semasa anda menggunakan komputer riba di atas katil. Dalam artikel ini, kami akan meneroka pelbagai cara untuk memeriksa suhu CPU di Windows 10.

Berikut adalah beberapa tools yang anda boleh gunakan untuk meyemak suhu cpu komputer anda. 

 

MSI Afterburner

semak suhu komputer

 

Direka dengan pemikiran Gamers, dan bagi mereka yang ingin melakukan overclock PC mereka, MSI Afterburner berfungsi sebagai alat yang sangat baik untuk memantau suhu PC anda. Setelah memasang dan membuka Afterburner, anda akan melihat grafik di skrin utama yang menunjukkan suhu GPU, suhu CPU, dan pelbagai data lain kepada anda.

Untuk menyusun semula grafik dan memprioritaskan suhu CPU sehingga muncul di dekat bagian atas, klik “Tetapan” di Afterburner, kemudian tab Pemantauan. Di sini anda akan melihat menu di mana anda boleh menandakan perkara yang anda mahu dipaparkan di skrin utama, dan seret ke atas perkara yang anda mahu muncul di bahagian atas. Cukup seret “suhu CPU1”, “suhu CPU2”, dan semua suhu CPU lain di dekat bahagian atas grafik, klik OK, dan mereka akan muncul di skrin utama mengikut urutan yang anda pilih.

Lihat Juga :   Cara Clear Cache DNS di macOS

cara check suhu komputer

Apabila memilih suhu “CPU”, klik pada kotak “Show in On-Screen Display” sehingga muncul di sudut di komputer anda setiap kali anda memasukkan jalan pintas untuk memunculkan OSD (anda dapat memilih kunci apa yang anda inginkan dengan pergi ke tab “On-Screen Display” dalam tetapan Afterburner).

 

Open Hardware Monitor

hardware monitor temp

 

Open Hardware Monitor adalah penyelesaian yang baik untuk mendapatkan semua statistik yang anda perlukan di satu tempat. Ini akan dapat memberitahu anda berapa suhu CPU anda dan juga suhu GPU anda, voltan yang digunakan di komputer anda, dan bahkan berapa cepat kipas sistem anda berjalan. Ini menjadikannya alat yang cukup baik yang membolehkan anda mengawasi semua suhu sistem anda.

Anda dapat mengetahui suhu CPU anda di bawah kategori dengan nama CPU anda di dalamnya. Ia akan menyenaraikan suhu bagi setiap teras yang dimiliki oleh pemproses anda:

Sebilangan besar monitor suhu ini membolehkan anda memasukkan bacaan ke taskbar anda. Ini sangat berguna jika anda melakukan tugas-tugas intensif sistem dan ingin mengawasi suhu anda tanpa perlu berpusing-pusing antara tetingkap aktif dan monitor sistem. Sekiranya anda ingin melihat suhu CPU di bar tugas, klik kanan suhu itu sendiri dan klik “Show in Tray.”


Sekiranya bacaan akhirnya tersembunyi di bahagian ikon “additional”, anda boleh menyeretnya ke main active tray. Ini bermaksud ia akan sentiasa kelihatan selagi anda dapat melihat taskbar.

Suhu Core / Core Temp

core temp

Sekiranya anda menginginkan sesuatu yang sedikit lebih tertumpu pada pemproses itu sendiri, Core Temp adalah pilihan yang baik apabila anda perlu memeriksa suhu CPU pada Windows 10. Ini memberi anda semua yang anda mungkin ingin tahu mengenai pemproses anda seperti namanya, teras yang digunakannya, dan – yang paling penting – suhu. Bahkan akan memberitahu anda mengenai had T Junction pemproses anda, yang disenaraikan sebagai “Tj. Maksimum ”melebihi suhu anda.

Lihat Juga :   Microsoft menggesa pengguna Windows untuk mengemas kini OS dengan serta-merta selepas penemuan vulnerability kritikal

 

Sekiranya anda ingin melihat suhu di dulang sistem, suhu harus diaktifkan secara lalai. Jika tidak, klik “Pilihan”, lalu “Tetapan”.

Klik tab “Windows Taskbar”, kemudian “Aktifkan ciri Windows 7 Taskbar”, diikuti dengan “Temperature”, kemudian “OK.”

 

Speccy

Satu lagi suite all-in-one, Speccy, hadir sebagai pakej pelbagai sistem diagnostik, termasuk kemampuan untuk memeriksa suhu CPU di Windows 10. Sebaik sahaja anda membuka Speccy, anda akan menunjukkan semua suhu yang berkaitan yang perlu anda ketahui untuk komputer riba yang sihat. Ini juga bagus untuk menggali maklumat pada sistem anda, jadi pastikan anda mengingat aplikasi ini sekiranya anda memerlukan maklumat mengenai sistem operasi atau motherboard anda.

Sekiranya anda mengklik “CPU” di sebelah kiri, anda boleh mendapatkan maklumat yang lebih fokus pada pemproses anda.

Sekiranya anda mahu suhu muncul di tray, klik “View”, lalu “Options”.

Klik “System tray,” kemudian “Minimize to tray,” kemudian pilih“Display metrics in tray,” dan pilih cpu “CPU.”

Bila anda minimize Speccy, anda boleh kekalkan tabs suhu CPU running semasa anda melakukan kerja lain.

 

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!