Senarai Smartwatch Pemantau Tekanan Darah (blood pressure monitor) Terbaik

Smartwatch Pemantau Tekanan Darah (blood pressure monitor)

Tekanan darah akan turun naik sepanjang hari, dan boleh menjadi perkara yang sangat penting untuk mengambil bacaan dengan kerap.

Beberapa syarikat teknologi telah mereka bentuk jam tangan pemantau tekanan darah (blood pressure monitor watches) dan penjejak kecergasan (fitness trackers) yang memberi anda kebebasan untuk mengambil ukuran seberapa kerap yang anda pilih, walaupun semasa dalam perjalanan. Sesetengah smartwatch mempunyai function untuk mengira langkah atau memantau corak tidur.

Adakah bacaan tekanan darah tepat di pergelangan tangan?

Menurut Persatuan Jantung Amerika, monitor tekanan darah gaya cuff pada atas lengan memberikan bacaan yang lebih tepat daripada monitor pergelangan tangan atau jari. Salah satu sebab untuk ini adalah kerana apabila anda mengambil bacaan tekanan darah, monitor mesti berada pada paras jantung, dan atas lengan terletak bersebelahan dengan jantung.

Untuk meniru bacaan atau mendapat bacaan yang hampir sama dengan alat  pemantau tekanan darah lengan , sesetengah jam tangan menyertakan arahan untuk mengekalkan pergelangan tangan anda pada jantung anda semasa bacaan. Mengikuti arahan ini membantu memastikan anda mendapat bacaan yang paling tepat.

 

Senarai Jam

Jam tangan monitor tekanan darah mempunyai julat harga yang ketara.

Jam tangan dalam senarai kami yang mempunyai pelepasan Food and Drug Administration (FDA) dan harga yang kami senaraikan ini adalah agak berpatutuan dan mampu milik bersesuaian dengan jenama dan fungsi yang ada. 

Mungkin terdapat banyak lagi smartwatch yang ada di market yang mana harganya adalah lebih murah, namun semakan perlu dibuat terlebih dahulu, kerana bacaan tekanan darah kadang-kadang sangat tidak tepat. Sila berhati-hati semasa memilih. 

  1. ASUS VivoWatch BP (HC-A04)

Jam tangan ini bukan peranti perubatan. Ia mengambil tekanan darah dan bacaan kadar jantung dalam masa sekitar 15 saat. Ia tidak memerlukan kedudukan pergelangan tangan berhampiran jantung untuk berfungsi. Apps boleh merekodkan bacaan kesihatan, langkah, kalori, tahap tekanan dan kualiti tidur.

Lihat Juga :   2021 iPad Pro M1 Kini Tersedia Dari Apple Malaysia; Harga Maksimum RM 10,399

Sarung jam tangan mematuhi penilaian IP67 untuk rintangan habuk dan percikan, tambahan bagus yang membantu memastikan ketepatan dalam keadaan tertentu.

Ia juga ringan di pergelangan tangan, jadi anda boleh memakainya 24-7. Ini adalah ciri yang hebat, kerana ia juga memantau corak tidur dan boleh dipakai dengan selesa semasa tidur.

Bateri yang tahan lama menyediakan sekitar 28 hari penggunaan berterusan sebelum memerlukan pengecasan semula.

ASUS tidak menyenaraikan harga untuk jam tangan ini di tapak webnya. Anda boleh semak harga di shopee sebelum anda membeli.

 

2. YAMAY Smartwatch (SW023)

vivo blood pressure smartwatch

 

Jam Pintar YAMAY ini bertujuan untuk digunakan terutamanya sebagai penjejak kecergasan (health tracking) — ia bukan peranti perubatan. Ia boleh digunakan untuk memantau tekanan darah, oksigen darah, dan kadar jantung.

Ia ringan dan kalis air. Tambahan yang bagus di sini ialah pilihan warna jalur yang menjadikannya lebih kelihatan seperti jam tangan dan bukannya monitor kesihatan.

Selain kos yang sangat rendah, satu lagi ciri menarik ialah keupayaan jam tangan ini untuk menjejaki sehingga sembilan jenis senaman, termasuk berlari, berjalan dan yoga.

Ia disegerakkan dengan peranti Apple dan Android, jadi anda boleh mendapatkan makluman untuk e-mel dan teks daripada telefon anda ke jam tangan anda.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!