Seorang lelaki warga Malaysia yang bekerja sebagai pembuangan sampah di Singapura memperoleh RM9,600 sebulan.

bekerja sebagai pembuangan sampah di Singapura

Seorang lelaki Malaysia menjelaskan mengapa dia memilih untuk bekerja sebagai pekerja pelupusan sampah di Singapura: Dia mungkin memperoleh antara RM6,000 (S$1,870) dan RM9,600 (S$2,980) selepas menukar gajinya daripada dolar Singapura kepada ringgit.

Lelaki itu, yang mempunyai nama TikTok @ezzaiky7, menerangkan pengalamannya dan sebab mengapa dia memilih kerja yang sering dielakkan oleh ramai orang.

Walaupun dia mengakui bahawa tinggal di Singapura tidak sesenang yang dibayangkan, dia melahirkan rasa terima kasih atas pekerjaan yang boleh dipercayai dan merasakan bahawa dia harus berhenti merengek.

Lelaki itu berkata dia tinggal di Johor Bahru dan berulang-alik setiap hari antara Singapura dan Malaysia bersama keluarganya.

Lelaki itu menjawab dalam video lain bahawa orang yang bergaji tinggi di Malaysia adalah mereka yang mempunyai kelayakan pendidikan yang baik sebagai respons kepada komen yang mengatakan gaji purata di Malaysia lebih tinggi daripada di Singapura.

Dia meneruskan dengan mengatakan dia “tidak berpendidikan.”

“Namun, jika anda mengetahui mana-mana syarikat yang terus membayar dengan baik, sila maklumkan kepada saya. Saya juga ingin membuat 8,000, 7,000, atau 9,000 ringgit sebulan dan tinggal di negara saya sendiri. Saya ingin tahu bagaimana terasa, katanya.

Dia menjelaskan selepas menyatakan bahawa dia telah memilih kerjayanya di Singapura:

Saya sedar makanan boleh didapati di mana-mana, termasuk di Singapura dan Malaysia, tetapi nampaknya di sinilah nasib saya (di Singapura). Saya dengan itu hanya menerimanya. Betul? Tetapi saya harus bersikap keras sejak saya bekerja di sini. Saya tidak mempunyai pilihan selain menangani kelewatan lalu lintas. Namun, saya tidak boleh merintih kerana saya ada kerja, jadi saya terima.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!