Shopee Memperkenalkan Baki ShopeePay Tidak Boleh Dipindah Untuk Mengelakkan Pengeluaran Tunai Kad Kredit

Shopee telah membahagikan baki dalam wallet ShopeePay anda kepada dua kategori, iaitu boleh dipindah milik dan tidak boleh dipindah milik. Dengan dasar baharu itu, nampaknya platform itu menghalang pengguna daripada mengeluarkan baki mereka daripada realod kad kredit.

Mulai sekarang, tambah nilai dalam ShopeePay yang dibuat menggunakan kad kredit akan dianggap tidak boleh dipindah milik, yang bermaksud anda tidak boleh mengeluarkannya ke akaun bank atau memindahkannya kepada pengguna lain melalui pindahan P2P. Polisi yang sama juga terpakai untuk sebarang pulangan tunai yang anda ada dalam baki anda.

Dengan pengehadan baharu, dana tidak boleh dipindah milik kini hanya boleh digunakan untuk membuat pembayaran luar talian dan dalam talian kepada peniaga. Anda boleh melihat baki untuk kedua-dua kategori dengan pergi ke dompet ShopeePay anda, mengetik pada “Pindahan”, pilih penerima dan buka “?” ikon untuk mendapatkan gambaran keseluruhan baki.

Sudah tentu, perubahan itu tidak akan menjejaskan perkara yang boleh anda lakukan dengan baki boleh pindah milik anda, yang termasuk tambah nilai daripada kad debit, tunai dan perbankan dalam talian bersama-sama dengan dana yang anda terima daripada pengguna lain. Apabila membuat pembayaran menggunakan e-dompet, ShopeePay akan terlebih dahulu memotong dana daripada baki tidak boleh pindah milik anda sebelum menyentuh baki boleh pindah milik anda.

Pengguna telah diketahui menggunakan e-dompet dengan ciri keluar tunai untuk mengelak daripada membayar yuran pendahuluan tunai daripada kad kredit mereka. Tahun lepas, Touch ‘n Go eWallet juga memperkenalkan kategori dana tidak boleh dipindah milik untuk mengekang pembayaran kad kredit, walaupun mereka masih membenarkan tambah nilai kad kredit boleh dipindah milik sehingga RM5,000 — mulai 22 Mac 2023, bayaran 1% akan dikenakan. dikenakan ke atas pemindahan baki kad kredit melebihi RM1,000.

Lihat Juga :   Dapatkan Kegembiraan Untuk Acara Sukan Dengan Pek Sukan Astro

Sebaliknya, e-dompet BigPay milik AirAsia tidak mempunyai dana tidak boleh dipindah milik tetapi sebaliknya, ia mengehadkan tambah nilai kad kredit kepada RM10,000 sebulan dengan bayaran 1% untuk tambah nilai melebihi RM1,000 sebulan. Mengenai berita terkini dengan ShopeePay, e-dompet kini boleh digunakan sebagai kaedah pembayaran untuk App Store dan perkhidmatan Apple.

(Sumber: Shopee)

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *