Shopee meningkatkan yuran komisen penjual sehingga 100% bermula 10 Januari 2023

Shopee seller’s commission

Shopee telah mengumumkan semakan kepada kepada penjual dengan volum jualan tinggi membayar sehingga 100% lebih untuk yuran komisen. Kadar baharu akan berkuat kuasa mulai 10 Januari 2023.

Menurut notis Shopee, semakan ini hanya terpakai kepada penjual Marketplace tempatan dengan 100 atau lebih pesanan lengkap sejak menyertai Shopee. Kadar komisen baharu hanya akan dicaj pada pesanan yang dibuat dan siap dari 10 Januari 2023 dan seterusnya.

Ia menambah bahawa perubahan itu tidak menjejaskan yuran komisen sedia ada yang dibayar oleh Shopee Mall dan penjual luar negara. Untuk membantu penjual e-Dagang baharu, Shopee tidak akan mengenakan yuran komisen untuk semua penjual Marketplace dengan kurang daripada 100 pesanan selesai sejak menyertai platform mereka.

Semua yang digambarkan dalam jadual oleh Shopee, produk dari Elektronik, Fesyen, FMCG dan Gaya Hidup kini dikenakan kadar yuran komisen sebanyak 2.00%. Berkuat kuasa 10 Januari, penjual perlu membayar antara 2.50-4.00% untuk Elektronik, 4.00% untuk Fesyen, 3.00-4.00% untuk FMCG dan 3.50-4.00% untuk Gaya Hidup. Selain itu, terdapat juga 6% SST dikenakan di atas yuran komisen.

Terdapat juga nota kaki yang menyatakan bahawa barangan keperluan FMCG seperti bakeri, keperluan membuat roti, keperluan memasak, makanan ruji dan makanan segar dan sejuk beku adalah dikecualikan.

Notis itu menyebut bahawa bayaran komisen dikenakan berdasarkan harga produk selepas ditolak baucar penjual dan promosi penghantaran penjual. Yuran komisen akan ditolak terus daripada pembayaran penjual.

Untuk pecahan komisen yang lebih jelas mengikut kategori produk, anda boleh rujuk jadual penuh di bawah.

Lihat Juga :   Cara Daftar & Login Portal Penjana Kerjaya 2.0 - MyFutureJob Perkeso

Shopee meningkatkan yuran komisen penjual sehingga 100% bermula 10 Januari 2023

Untuk produk teknologi, semua kamera, telefon pintar, tablet, peranti boleh pakai, dron, kanta dan sistem kamera keselamatan akan dikenakan bayaran komisen sebanyak 2.5%. Sementara itu, aksesori untuk mudah alih, kamera, kanta dan dron dikenakan bayaran komisen sebanyak 4.0%.

Menurut Shopee, yuran komisen pasaran akan dilaburkan semula untuk meningkatkan perkhidmatan dan ciri platform mereka, menambah baik perkhidmatan pelanggan mereka, meluaskan peluang untuk mengeksport ke luar negara dan meningkatkan program sokongan penjual yang disasarkan.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!