Siapa sebenarnya pemilik Menara KL dan siapakah Hydroshoppe Sdn Bhd?

menara Kuala Lumpur

Susulan laporan bahawa Telekom Malaysia (TM) secara senyap-senyap telah menjual konsesinya untuk menguruskan Menara KL kepada syarikat tidak dikenali, Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil berkata beliau sedang meneliti perkara itu dengan serius. Ada yang mendakwa TM menjual hak milik menara itu tetapi persoalannya, siapa sebenarnya yang memiliki mercu tanda ikonik Kuala Lumpur itu? Dan, siapa Hydroshoppe Sdn Bhd?

Menurut kenyataan Kementerian Komunikasi dan Digital, KL Tower diuruskan oleh TM di bawah anak syarikatnya Menara Kuala Lumpur Sdn Bhd. Dilaporkan konsesi itu dijual kepada Hydroshoppe Sdn Bhd. Fahmi berkata beliau menerima taklimat mengenai konsesi pengurusan untuk Menara KL pada 14 Disember dan beliau akan menerima satu lagi taklimat terperinci daripada TM pada 3 Januari 2023. Beliau menambah bahawa konsesi pengurusan Menara KL semasa kini berada dalam tempoh interim ketiga sehingga 31 Disember 2022 oleh Menara Kuala Lumpur Sdn Bhd.

Siapa sebenarnya memiliki Menara KL / Menara KL?

TM tidak memiliki Menara KL dan hanya syarikat yang menguruskan bangunan tersebut. Struktur setinggi 420.7m yang kini merupakan menara ke-7 tertinggi di dunia sebenarnya adalah milik kerajaan Malaysia.

Pada 2011, dilaporkan bahawa TM (melalui Menara Kuala Lumpur Sdn Bhd) menandatangani perjanjian konsesi selama 10 tahun dengan kerajaan untuk mengendalikan, mengurus dan menyelenggara menara, manakala tanah yang terletak di Menara KL di Bukit Nanas terdiri daripada lima lot tanah adalah Tanah Persekutuan. Laporan itu berkata MKLSB telah dianugerahkan konsesi oleh kerajaan berdasarkan rekod prestasinya dalam mengendalikan operasi menara.

Menara KL dilaporkan sebagai projek penswastaan pertama kerajaan menggunakan konsep bina, kendali dan pindah (BOT) pada tahun 1994. Menara ini juga berfungsi sebagai stesen penyiaran untuk penyiaran televisyen dan radio FM RTM serta perkhidmatan pengesanan untuk Jabatan Marin, Meteorologi dan Kawalan Lalu Lintas. Menariknya, ia juga merupakan salah satu tapak rasmi di Malaysia untuk melihat anak bulan bagi menentukan permulaan Ramadhan.

Lihat Juga :   Loji Pemasangan Kereta Elektrik Rm1 Billion Akan Dibina Di Melaka

Siapakah Hydroshoppe Sdn Bhd?

Terdapat sangat sedikit maklumat tentang syarikat yang didakwa telah mengambil alih konsesi pengurusan Menara KL. Semakan pantas dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mendedahkan bahawa Hydroshoppe Sdn Bhd ialah sebuah syarikat Dagangan Am yang diperbadankan pada 15 Februari 2008. Syarikat itu berpangkalan di Shah Alam, Selangor dengan jumlah modal terbitan sebanyak RM1,000,000.

Dua pengarah tersenarai ialah Abdul Hamid Shaikh Bin Abdul Razak Shaikh dan Nazarina Binti Mohamed Nasir, dengan 500,000 saham setiap satu.

Bekas Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa menafikan sebarang penglibatan dalam pemindahan konsesi Menara KL daripada TM kepada Hydroshoppe Sdn Bhd. Beliau memberitahu New Straits Times bahawa TM ialah syarikat tersenarai awam dan tidak pernah berada di bawah kementerian itu.

Telekom Malaysia menjawab kontroversi Menara KL. Inilah sebab mengapa TM menjual Menara KL Sdn Bhd kepada Hydroshoppe Sdn Bhd.

Sumber : soyacincau

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!