Macam Mana Nak Tahu, Siapa yang unfollow kita di Instagram?

macam mana nak tahu siapa unfollow instagram kita

Macam Mana Nak Tahu. Siapa unfollow Instagram kita?

Setiap influencer maya mahukan dan memerlukan follower atau pengikut. Tujuan nya adalah untuk meningkat hit trafik. Tetapi kita juga selalu terlupa iaitu mengekalkan pengikut (followers) anda sekarang adalah sama penting dengan mencari / mendapatkan followers.Instagram tidak menawarkan cara untuk kita memeriksa orang siapa unfollow instagram kita. Oleh itu, bagaimana cara kita nak tahu siapa yang unfollow. Kami akan senaraikan beberapa cara untuk mengetahuinya. 

Pada masa ini, terdapat beberapa aplikasi pihak ketiga (3rd party software) untuk melihat siapa yang unfollow anda di Instagram. Ini berfungsi sebagai Instagram trackers untuk follow dan unfollow, memberikan anda gambaran cepat mengenai siapa yang menganggap catatan anda tidak perlu dilihat lagi.

 

Masalah Dengan Aplikasi Instagram Pihak Ketiga

Walaupun aplikasi ini adalah kaedah termudah untuk mengetahui siapa yang unfollow dan follow anda di Instagram, aplikasi ini juga datang dengan beberapa masalah sendiri. API Instagram sering menyekat fungsi aplikasi-aplikasi yang tidak rasmi ini.

Sebagai contoh, dengan semua aplikasi ini, anda hanya akan melihat data dari saat pertama kali anda memuat turun aplikasi dan install aplikasi tersebut. Dengan makna lain, jika anda kehilangan pengikut sebelum memasang aplikasinya, anda tidak akan dapat melihatnya.

Aplikasi ini juga tidak diluluskan oleh Instagram, yang bermaksud keselamatan akaun anda mungkin berada dalam bahaya. Anda membiarkan diri anda terbuka terhadap pelanggaran data, aplikasi 3rd party seperti ini sangat berisiko yang datanya mungkin dibeli oleh pihak lain. 

Selain itu, aplikasi ini mungkin tidak dapat berfungsi secara tiba kerana Instagram mempunyai sejarah mengubah API atau peraturannya tanpa sebarang notis. 

Lihat Juga :   CelcomDigi menawarkan PlayStation 5 dan fibre broadband 300Mbps dari serendah RM190/bulan

Jika anda tidah kisah mengenai kekurangan dan risiko ini, anda boleh terus menggunakan aplikasi ini untuk mengetahui siapa yang unfollow anda di Instagram.

 

Followmeter (Android, iOS): Aplikasi Paling Mudah dan Terbaik

siapa unfollow instagram

Saya mencuba pelbagai aplikasi untuk mengetahui siapa yang unfollow saya, dan Followmeter adalah kegemaran saya.

Proses penyediaannya mudah, antara mukanya juga adalah mudah, dan ciri Unfollower benar-benar percuma, tanpa sebarang masalah. Sekali lagi, ia hanya akan berfungsi dari tarikh anda install aplikasi ini, jadi anda tidak dapat mengetahui orang yang telah lama unfollow instagram anda.

Papan pemuka menunjukkan orang yang tidak mengikuti, pengikut baru, akaun yang anda ikuti yang tidak mengikuti anda, dan akaun yang mengikuti anda tetapi anda tidak mengikutinya kembali. Ketik tab Unfollowers untuk mendapatkan senarai penuh orang yang berhenti mengikuti anda di Instagram.

Senarai Unfollower akan ditunjukkan, ia juga mengandungi status sama ada anda mengikutinya atau tidak. Apa anda perlu buat, adalah hanya klik kepada akaun yang anda ingin unfollow dan profile individu tersebut akan dibuka di Instagram, di mana anda boleh menghantar mesej atau unfollow mereka.

Followmeter mempunyai ciri premium untuk mencari pengikut hantu (iaitu pengguna dan pengintai yang tidak aktif), top admirers, dan banyak lagi. Ini memerlukan pembayaran sebanyak $ 3.99. 

Download: Followmeter for Android | iOS (Free)

Reports + (Android, iOS): Lambat tetapi Selamat

Who Unfollowed Me on Instagram? Here’s How to Find Out

Reports + lebih perlahan daripada Followmeter, tetapi aplikasi ini menekankan aspek keselamatan yang paling penting dalam ciri-ciri aplikasinya. Sama seperti Followmeter, ia berfungsi dari saat anda install apps ini, tetapi semua data disimpan secara tempatan untuk memastikannya tetap selamat.

Lihat Juga :   Group WhatsApp boleh memuatkan sehingga 1,024 ahli

Aplikasi ini juga lebih baik dalam menggeluarkan notifikasi (notification) atau pemberitahuan bahawa anda kehilangan seseorang, jadi anda boleh log masuk untuk melihat siapa yang telah unfollow anda di Instagram.

Anda boleh menambahkan beberapa akaun instagram anda yang lain untuk mengesan follower. 

Sama seperti  dengan Followmeter, terdapat banyak ciri lain dalam Reports +, yang kebanyakannya terhad di dalam versi percuma (free version plan). Jika anda perlu gunakan ciri-ciri lain yang lebih advanced. Anda perlu subscribe kepada plan berbayar.  Tetapi untuk pemeriksaan unfollower, ianya adalah percuma.

Download: Reports+ untuk Android | iOS (Free)

 

Aplikasi Lain untuk Mengetahui “Siapa unfollow Instagram kita?”

Selain Followmeter and Reports +, kami juga menguji beberapa aplikasi Instagram yang lain. Berikut adalah senarai beberapa aplikasi yang berfungsi dengan baik. Anda boleh mencuba mana-mana daripadanya, saya cadangkan untuk menggunakan Followmeter atau Reports + kerana mereka cenderung cepat uptodate dengan sebarang perubahan dalam API dan peraturan Instagram.

  • Followers & Unfollowers : Android (Free)
  • Follow Cop : Android (Free)
  • Followers Tracker Pro : iOS (Free)
  • Followers Track for Instagram! : iOS (Free)

 

Cara Unfollow Unfollowers Anda

 

Following back” adalah salah satu prinsip media sosial yang tidak disukai. Sekarang anda tahu bahawa orang-orang ini telah berhenti mengikuti anda di Instagram, anda mungkin ingin membuat tindakan balas . Setiap kali anda mendapat notification, anda juga boleh berhenti follow akaun tersebut.

Tetapi bagaimana dengan mereka yang telah melakukan ini, sebelum anda memasang aplikasi tersebut? Cleaner for Instagram adalah aplikasi cepat dan mudah untuk mengetahui siapa yang tidak following back anda , dan anda boleh unfollow  secara pukal.

Lihat Juga :   Macam Mana untuk download dan install HarmonyOS 3.0
  • Log masuk ke Cleaner dengan akaun Instagram anda.
  • Pada tab Berikut, Quick Select > Advanced Quick Select > Select non-followers.
  • Buat pemilihan untuk akaun mana yang anda ingin unfollow. Sekiranya tidak, ketik mana-mana akaun untuk membatalkan pilihannya.
  • Klik Lightning icon > Unfollow > Start Now.

 

Biarkan Cleaner untuk Instagram menyelesaikan prosesnya. Perubahan tersebut akan dapat dilihat dalam akaun Instagram anda.

Download: Cleaner for Instagram : Android | iOS (Free)

 

Lihat Juga : Cara Delete Akaun Gmail Anda

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!