Sinovac mengatakan vaksinnya berkesan terhadap varian Delta

Sinovac Vaksin Malaysia
Nikkei Asia

KUALA LUMPUR: Sinovac Biotech Ltd, pembangun vaksin CoronaVac COVID-19, mempertahankan keberkesanan vaksin dua dosnya termasuk terhadap varian Delta.
Jurucakap syarikat Liu Peicheng mengatakan walaupun belum ada data mengenai kesan perlindungannya, namun kajian membuktikan keberkesanan vaksin di negara-negara seperti Brazil, Indonesia, Chile dan Turki di mana vaksin telah digunakan secara meluas.

“Ini lebih dari 90 persen efektif melawan infeksi parah (severe infection) dan hospitalisation. Kami juga memperhatikan bahawa kadar jangkitan setelah vaksinasi sangat rendah di negara-negara ini, dan gejalanya terlalu ringan dalam banyak keadaan.

“Walaupun ada pengurangan efek peneutralannya, vaksin Sinovac saat ini (CoronaVac) tetap efektif terhadap varian Delta,” kata Liu, yang berpusat di ibu pejabat syarikat itu di Beijing, dalam jawaban tertulisnya terhadap pertanyaan yang diajukan Bernama.

Sinovac’s CoronaVac, adalah vaksin yang tidak aktif dan salah satu vaksin COVID-19 yang paling banyak digunakan di seluruh dunia. Namun, akhir-akhir ini terdapat kebimbangan mengenai keberkesanannya terutama terhadap varian yang lebih menular seperti Delta.

Pada 16 Julai, kerajaan Malaysia mengatakan akan menghentikan penggunaan vaksin Sinovac di bawah Program Imunisasi COVID-19 Nasional (PICK). Walau bagaimanapun, 14 juta dos vaksin masih akan tersedia untuk negeri-negeri yang berminat dan syarikat swasta dari bulan ini hingga September.

Sementara itu, mengenai perlunya ‘booster shots’, Liu mengatakan walaupun penyelidikan Sinovac telah menunjukkan peningkatan yang signifikan dalam tahap antibodi setelah dos ketiga, syarikat itu masih mengkaji keperluan untuk itu dan prosedur yang terlibat.

“Sinovac secara aktif melakukan penyelidikan klinikal menggunakan vaksin khusus varian baru sebagai suntikan ketiga untuk meningkatkan imuniti.
Vaksin baru akan memberikan perlindungan yang lebih tinggi khususnya terhadap varian Gamma dan varian Delta yang sangat menular.

Lihat Juga :   Bazar Ramadan 2022 Dibenarkan Beroperasi Tahun Ini, Kata Perdana Menteri

“Setelah menyelesaikan penyelidikan, kami akan mempertimbangkan apakah ada keperluan untuk mengemukakan cadangan dos ketiga kepada Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) berdasarkan penemuan tersebut,” katanya.

Pembuat ubat Pfizer dan rakannya BioNTech baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka meminta persetujuan pengawal selia AS dan Eropah untuk menawarkan ‘booster shots‘, dengan mendakwa bukti yang menunjukkan bahawa orang yang diberi vaksin sepenuhnya berisiko lebih besar terkena jangkitan kerana keberkesanan vaksin itu merosot setelah enam bulan.

Di rantau Asia Tenggara, Sinovac, pemaju dan pengeluar vaksin terkemuka di China, sejauh ini telah mengeksport lebih dari 150 juta dos vaksin ke negara-negara termasuk ke Indonesia, Malaysia, Filipina, Thailand, Kemboja dan Singapura.

Semasa di Malaysia, syarikat China telah menjalin kerjasama dengan Pharmaniaga Bhd untuk membekalkan 14 juta dos vaksin Covid-19 secara pukal untuk anak syarikatnya, Pharmaniaga LifeScience Sdn Bhd (PLS), untuk melakukan pengisian dan menyelesaikan pengeluaran di kilang di sini .

Kumpulan vaksin pertama, yang dihantar pada 27 Februari, berjaya dilancarkan pada 18 Mac di bawah PICK dengan Pharmaniaga berjaya memberikan semua 12 juta dos vaksin kepada pemerintah bulan ini, lebih awal daripada jadual asal.

Sehingga kini, Liu berkata, Sinovac telah memberikan sejumlah 16 juta dos vaksin siap dan isi penuh kepada Malaysia pada separuh pertama tahun 2021 dan syarikat akan memberikan tiga juta dos vaksin siap dan 4,44 juta dos siap -untuk mengisi sebahagian besar pada bulan ini.

“Kerjasama antara Sinovac dan Pharmaniaga berjalan lancar. Dengan sokongan Sinovac, Pharmaniaga telah meningkatkan kemampuan mengisi dan menyelesaikan vaksin, dan vaksin yang dihasilkan telah disetujui untuk digunakan oleh Badan Pengawas Farmaseutikal Nasional Malaysia (NPRA) )).

Lihat Juga :   Semakan Status Temu Janji Pemberian Vaksin COVID-19

“Pada separuh kedua tahun 2021, Sinovac akan terus menjaga komunikasi yang erat dengan Malaysia dan melakukan segala yang mungkin untuk memenuhi keperluan program vaksinasi Malaysia,” tambahnya.

Dia menambahkan bahawa syarikat itu, dengan kemampuan pengeluaran tahunan hingga dua miliar dos dapat mendukung program vaksinasi di banyak negara.
– BERNAMA

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!