SKMM: Denda dan penjara sehingga RM50,000 kerana berkongsi ucapan kebencian membabitkan Bangsa, Agama dan Royalti

Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Tan Sri Mohamad Salim Din telah mengeluarkan peringatan kepada orang ramai supaya tidak memuat naik atau berkongsi ucapan kebencian membabitkan elemen 3R (3R – Bangsa, Agama dan Royalti). Peringatan itu dibuat susulan beberapa insiden yang boleh menjejaskan ketenteraman dan keharmonian awam negara.

Kenyataan itu menjelaskan bahawa ucapan benci merujuk kepada teks atau imej yang menuduh atau melemahkan seseorang individu atas kaum, etnik, agama dan kewarganegaraan. SKMM akan meneruskan pemantauan mereka bagi membendung penyebaran maklumat salah serta kandungan yang tidak sesuai melibatkan 3R. Individu yang didapati berkongsi kandungan palsu, tidak sesuai atau mengancam adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998. Pelanggar boleh dikenakan denda sehingga RM50,000, penjara setahun, atau kedua-duanya sekali.

Pengawal selia menambah bahawa tindakan polis mengikut undang-undang akan diambil untuk melindungi keamanan dan kepentingan masyarakat. Pentadbir portal berita dalam talian, media sosial dan platform pemesejan segera digesa menggunakan kuasa editorial mereka untuk mengurus komen pengguna. Platform media sosial diberitahu untuk lebih bertanggungjawab dan menghapuskan kandungan provokatif dan berbahaya apabila dikesan.

Sekiranya anda terjumpa apa-apa kandungan yang berunsur hasutan atau provokasi atau melibatkan 3R, anda digesa melaporkannya segera kepada SKMM melalui portal rasmi Aduan SKMM. Anda juga boleh menghubungi di talian 1800-188-030 atau menghantar mesej kepada mereka melalui WhatsApp di 016-2206262 atau e-mel di adauanskmm[@]mcmc.gov.my.

Lihat Juga :   Rakyat Malaysia boleh menjangkakan kos perkhidmatan internet yang lebih rendah selepas September 2023, menurut SKMM.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!