Smartphone Terbaik 2022 – GizmoChina

Gizmochina merupakan halaman web yang menjadi rujukan ramai pengemar dan peminat teknologi terkini. Di dalam web Gizmochina ini mempunyai banyak artikel yang merangkumi banyak gedget / alatan komputer termasuklah telefon bimbit . Kita boleh melihat berbagai info dan review kwpada peranti daripada berbagai jenama seperti Samsung, Xiaomi, OnePlus hingga Apple.

Jadi, memandangkan tahun 2022 telah pun berakhir, GizmoChina telah memilih beberapa smartphone terbaik 2022 mengikut faktor harga dan bentuk yang berbeza. Mereka telah menyenaraikan beberapa telefon terbaik dan sekali gus menganugerahkan telefon pintar terbaik di antara yang terbaik merangkumi 12 kategori berbeza.

Berikut adalah ulasan dari GizmoChina, mari lihat senarai terbaiknya.

Smartphone Premium Terbaik 2022

Samsung Galaxy S22 Ultra dan Apple iPhone 14 Pro Max

Kami menganggap telefon pintar biasa (tidak boleh lipat) melebihi $1,000 sebagai telefon pintar premium. Ini adalah telefon canggih yang menawarkan semua ciri terkini dan terbaik.

Pilihan kami untuk telefon pintar premium terbaik 2022 termasuk bukan satu tetapi dua peranti, satu untuk Android dan satu untuk iOS.

Smartphone Android Premium Terbaik 2022: Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung Galaxy S22 Ultra
shopee

Samsung Galaxy S22 Ultra ialah gabungan telefon pintar Galaxy S dan Galaxy Note. Ia bukan sahaja mempunyai salah satu sistem kamera terbaik dengan tahap zoom yang mengagumkan, tetapi juga mempunyai built-in stylus sesuai untuk produktiviti. Ia benar-benar pengganti untuk barisan Galaxy Note yang telah dihentikan, dan ia tidaklah menjadi satu perkara mustahil bahawa ianya adalah telefon premium Android terbaik di pasaran sekarang.

Smartphone Premium iOS Terbaik: Apple iPhone 14 Pro Max

Apple iPhone 14 Pro Max
shopee

Apple iPhone14 Pro Max ialah iPhone terbaik yang boleh dibeli pada tahun 2022. Ia didatangkan dengan takuk yang lebih kecil yang digelar sebagai pulau dinamik, yang disokong oleh UX intuitif. Paling penting, ia adalah iPhone pertama dengan kamera utama 48MP, yang menghasilkan imej dengan kedalaman medan yang lebih besar.

Smartphone Flagship Terbaik 2022: Google Pixel 7

Google Pixel 7
shopee

Telefon pintar flagship boleh dianggap sebagai telefon yang paling penting lagi mahal daripada jenama. Ia mungkin tidak berharga seperti telefon bimbit premium, tetapi ia masih diketahui menawarkan ciri yang paling dicari.

Pilihan terbaik kami untuk 2022 ialah Google Pixel 7. Dengan hanya $600, pada masa ini ia merupakan salah satu telefon pintar perdana paling mampu milik yang dikeluarkan tahun ini.

Walaupun dijual pada harga yang lebih rendah daripada kebanyakan pesaing, ia dilengkapi dengan hampir semua ciri Pixel 7 Pro yang lebih mahal. Ia adalah telefon pintar paling pintar tahun ini, sama seperti siri Pixel 6 pada tahun 2021. Seperti mana-mana Pixel lain, ia dapat menghasilkan gambar yang menakjubkan dengan penampilan yang dramatik. Walaupun cipset Tensor G2 tidak sepantas pesaing, ia diubah suai untuk menjalankan tugas AI dengan cekap.

Lihat Juga :   WhatsApp memperkenalkan "self-destructing messages" pada tahun 2020

Smartphone Pembunuh Flagship Terbaik: Samsung Galaxy S21 FE

Samsung Galaxy S21 FE
Samsung Galaxy S21 FE
shopee

Setiap jenama kini mengeluarkan telefon pintar pembunuh flagship. Akibatnya, persaingan adalah tinggi, dan kami mempunyai lebih banyak pilihan untuk dipilih.

Walau apa pun, pilihan kami untuk telefon pintar pembunuh flagship terbaik 2022 ialah Samsung Galaxy S21 FE. Tidak seperti pesaingnya, ia tidak bersaing dari segi prestasi. Sebaliknya, ia memberi tumpuan kepada menyediakan pengalaman flagship pada harga yang lebih murah.

Galaxy S21 FE ialah telefon yang pengguna boleh mencuba ciri perdana pada harga yang berpatutan. Ia dilengkapi dengan ciri premium Samsung, seperti DeX, pengecasan tanpa wayar, pengecasan wayarles terbalik, Samsung Pay, USB 3.2 dan pemprosesan imej utama.

Smartphone Mid-range Terbaik: Nothing Phone 1

nothing phone (1)
Nothing Phone 1
shopee

Kategori mid-range adalah yang paling menarik pada masa ini. Jenama menjual pelbagai jenis peranti yang disasarkan kepada khalayak yang berbeza.

Bagaimanapun, bagi kami, telefon pintar kelas pertengahan terbaik pada tahun 2022 ialah Nothing Phone 1. Telefon bimbit ini mempunyai kelebihan dan kelemahannya yang seimbang, tidak dinafikan ia menawarkan yang terbaik untuk wang anda tanpa menjejaskan reka bentuk, yang merupakan titik jualan utamanya .

Peranti ini dilengkapi dengan ciri seperti pengecasan tanpa wayar dan menggunakan bahan premium untuk badannya. Seronok melihat pendatang baru dalam industri yang ramai mencipta nama dengan produk pertamanya.

Smartphone Budget Terbaik: Poco X4 Pro

shopee

Segmen telefon pintar bajet mungkin adalah yang paling kurang menarik pada tahun 2022. Tidak ada peranti yang menawarkan nilai hebat untuk harga yang diminta.

Namun begitu, kami perlu memilih satu, dan pilihan kami ialah Poco X4 Pro. Telefon bimbit ini ialah versi Redmi Note 11 Pro/Pro+ yang lebih baik kerana ia lebih murah dan menawarkan set ciri yang sama dengan reka bentuk yang berbeza.

Walaupun telefon itu tidak revolusioner seperti Redmi Note 10 Pro, ia masih merupakan pakej yang lebih baik daripada pesaing. Ia menawarkan cipset Snapdragon 695 yang berkebolehan, paparan AMOLED 120Hz, dan pengecasan pantas 67W.

Lihat Juga :   Apple Mengumumkan 3rd Gen Apple AirPods, Harga Bermula pada RM 829

Smartphone Entry Level Terbaik: Realme C30

Realme C30
shopee

Tidak seperti segmen bajet, kategori telefon pintar entry-level telah “mati” untuk beberapa tahun kebelakangan ini. Hampir semua pilihan tidak menarik.

Namun begitu, Realme C30 lebih baik daripada kebanyakan produk dalam segmennya pada tahun 2022. Ia juga menampilkan reka bentuk yang menarik untuk telefon bimbit pada harganya.

Ia didatangkan dengan cipset yang lebih baik (Unisoc Tiger T612) berbanding pesaing, Android 11 Go Edition dan bateri 5,000mAh. Tiada tawaran yang lebih baik daripada model ini pada $90.

Kebanyakkan negara di seluruh dunia sedang menuju ke arah penggunaan rangkaian 5G. Pada masa yang sama, telefon pintar 5G telah menjadi lebih murah berbanding sebelum ini.

Smartphone 5G Murah Terbaik: Samsung Galaxy M23/F23

Samsung Galaxy M23/F23
shopee

Oleh itu, kami telah memutuskan untuk memberikan anugerah untuk telefon pintar 5G murah terbaik. Untuk kategori ini, kami telah memilih Galaxy M23, yang turut menggunakan nama Galaxy F23 di beberapa pasaran.

Peranti daripada Samsung ini bukan sahaja menawarkan sambungan 5G pada harga yang berpatutan, tetapi juga set ciri keseluruhan yang mampu, tidak seperti kebanyakan pesaing. Sorotannya termasuk paparan 120Hz (LCD), SoC Qualcomm Snapdragon 750G, dan bateri 5,000mAh.

Smartphone Game Terbaik: Asus ROG Phone 6 Pro

Asus ROG Phone 6 Pro

Pilihan kami untuk telefon pintar permainan terbaik 2022 ialah Asus ROG 6 Pro. Ianya lebih mudah didapati di pasaran berbanding pesaing.

ROG Phone 6 Pro hadir dengan paparan AMOLED 165Hz 10-bit, cip Qualcomm Snapdragon 8 Plus Gen 1, storan sehingga 18GB RAM/512GB, bateri 6,000mAh dan sokongan pengecasan pantas 65W.

Smartphone Boleh Lipat Terbaik 2022: Samsung Galaxy Z Fold 4 & Galaxy Z Flip 4

Samsung Galaxy Z Fold 4 & Galaxy Z Flip 4
shopee

Terutamanya, terdapat dua jenis telefon pintar boleh lipat. Ia adalah boleh lipat mendatar yang bertukar menjadi tablet, dan boleh lipat menegak yang biasanya dikenali sebagai kulit kerang (clamshells). Memandangkan faktor bentuk mereka yang berbeza, kami memberikan anugerah kepada dua peranti ini.

Pilihan kami untuk telefon pintar boleh lipat terbaik tahun 2022 tidak lain adalah Galaxy Z Fold 4 dan Galaxy Z Flip 4 daripada Samsung. Tidak seperti alat lipat lain, kedua-dua ini datang dengan set ciri perisian yang baik yang menggunakan hampir sepenuhnya perkakasan mereka. Z Fold 4 juga membawa sokongan untuk input stylus.

Di atas semua itu, ia adalah satu-satunya telefon boleh lipat yang diperakui untuk kalis air dan mempunyai bingkai aluminium perisai. Mereka juga boleh didapati di kebanyakan pasaran di seluruh dunia.

Lihat Juga :   Cara Copy Data dari iPhone lama ke Yang Baru

Smartphone China Terbaik: Vivo X80 Pro

Vivo X80 Pro
shopee

Bagi kategori khusus untuk telefon pintar Cina terbaik 2022. Walaupun kebanyakan telefon yang dijual di seluruh dunia adalah daripada jenama China, hanya ada satu pemenang.

Pilihan kami ialah Vivo X80 Pro. Ia adalah telefon pintar premium terbaik mutlak daripada OEM Cina tahun ini.

Tidak seperti Xiaomi 12S Ultra, model vivo boleh didapati di banyak negara selain dari tanah besar China. Ia menawarkan gambar HDR yang menakjubkan dan imej waktu malam daripada kameranya.

Telefon bimbit ini mempunyai cipset Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, bahagian belakang kulit/seramik, paparan AMOLED melengkung QHD+ 120Hz LTPO 6.78 inci, optik Zeiss dengan salutan kanta T* dan banyak lagi.

Jenama Smartphone Terbaik 2022: Honor

Honor Magic 4

Pilihan kami untuk jenama telefon pintar terbaik 2022 ialah Honor. Selepas berpisah daripada Huawei, jenama itu membuat kemunculan semula yang besar bermula pada Q1 2021. Sepanjang tahun 2022, ia mengeluarkan produk menarik merentas semua segmen harga.

Menurut Counterpoint Research, Honor kini merupakan jenama telefon pintar ketiga terbesar di China. Ia telah memberikan saingan yang sukar kepada Vivo dan Oppo tahun ini. Beberapa produk berprestasi terbaiknya termasuk siri Honor 70, siri Honor 80, siri Honor Magic 4 dan Honor X9.

Jenama itu juga memperkenalkan dua peranti boleh lipat pada tahun 2022, iaitu Honor Magic V dan Honor Magic Vs. Varian Ultimate Magic Vs malah menyokong input stylus, seperti Samsung Galaxy Z Fold 4.

Jika semuanya berjalan lancar, Honor mungkin dapat mengisi kekosongan selepas kejatuhan Huawei, pada tahun-tahun akan datang.

Jadi ini adalah Anugerah Telefon Pintar Terbaik Gizmochina pada 2022. Kami berharap 2023 akan menjadi tahun yang lebih menarik untuk peminat telefon pintar di seluruh dunia, dan kami tidak sabar untuk melihat lebih banyak produk boleh lipat dan lebih unik daripada jenama di seluruh dunia.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!