Spesies bakteria yang baru ditemui telah dinamakan sempena nama Singapura

Sepasukan profesional perubatan Singapura dari Hospital Universiti Nasional (NUH) dan Pusat Penyakit Berjangkit Kebangsaan (NCID) secara tidak dijangka telah menemui spesies bakteria baharu, dan telah menamakannya sempena negara tempat ia ditemui.

Spesies baharu – yang ditemui semasa pasukan menganalisis sampel kulit dan luka – dinamakan Staphylococcus singaporensis (S. singaporensis).

Spesies baharu itu telah dikelaskan sebagai sebahagian daripada kompleks Staphylococcus aureus (S. aureus) – iaitu kumpulan virus yang diketahui menyebabkan jangkitan kulit dan luka yang ringan, serta jangkitan pembedahan dan darah yang diketahui teruk, kadangkala membawa maut. .

Di dalam kompleks ini, terdapat empat spesies bakteria berbeza (termasuk S. singaporensis) yang mempunyai susunan genetik yang serupa.

Menurut profesor Raymond Lin – pengarah Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan di NCID, setiap orang – pada satu ketika dalam hidup mereka – akan dijangkiti oleh S. aureus.

S. singaporensis ditemui selepas pasukan itu menghabiskan masa mengkaji pengasingan bakteria (bakteria yang tumbuh dalam persekitaran makmal) yang berkaitan dengan S. aureus selama beberapa bulan pada 2019.

Pada masa ini, mereka menggunakan penjujukan genom keseluruhan pada pengasingan bakteria. Selepas menggunakan teknik analisis perbandingan, mereka mendapati enam daripada 43 agak berbeza daripada ahli kompleks S. aureus yang lain.

Enam isolat berbeza ini kemudiannya disahkan sebagai sebahagian daripada spesies baharu, dan dinamakan di bawah spesies baharu S. singaporensis.

Ketahui lebih banyak bakteria, dapat membina rawatan yang lebih baik.


Walaupun masih banyak lagi yang perlu ditemui tentang spesies baharu itu, pasukan itu boleh mendedahkan bahawa ia terdedah kepada antibiotik biasa, yang tidak seperti spesies S. aureus lain yang telah membangunkan rintangan pelbagai ubat.

Lihat Juga :   Apa sebenarnya yang berlaku dalam "Kes penculikan" Malaysia baru-baru ini? (VIDEO)

Selain itu, S. singaporensis kekurangan banyak gen toksin yang sering dikesan dalam spesies S. aureus yang lain.

“Pengenalpastian spesies baharu ini menggunakan alat makmal terkini menunjukkan bahawa saintis kami di Singapura mempunyai keupayaan untuk menyiasat kemunculan bakteria baharu pada masa hadapan yang boleh menyebabkan wabak atau penyakit teruk,” kata Lin.

Bagaimana penemuan ini boleh memberi manfaat kepada kita semua pada masa hadapan, bagaimanapun, adalah dalam bidang rawatan penyakit dan bagaimana pakar perubatan mungkin boleh menggunakan penemuan tersebut untuk kelebihan mereka.

Dengan mendedahkan lebih banyak spesies bakteria yang berbeza, profesional penjagaan kesihatan boleh mengenal pasti perbezaan antara satu spesies berbanding spesies lain, dan menghasilkan cara yang lebih fokus dan cekap untuk merawat penyakit.

“Masih banyak yang perlu dilakukan untuk memahami perbezaan, jika ada, antara organisma ini dari segi jangkitan klinikal dan prognosis,” kata Dr. Chew Ka Lip perunding untuk Mikrobiologi di NUH.

“Ini berpotensi membawa kepada pengurusan penjagaan klinikal yang lebih disesuaikan bagi pesakit kami untuk mengoptimumkan hasil.”

Penemuan S. singaporensis diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Mikrobiologi Sistematik dan Evolusi pada 26 Oktober 2021.

 

Sumber : 

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *