Status Pemvaksinan Penuh Penerima Sinovac Tanpa Booster Akan Dibatalkan Pada 1 Mac

Status Pemvaksinan Penuh Penerima Sinovac Tanpa Booster Akan Dibatalkan Pada 1 Mac

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin sekali lagi mengingatkan orang ramai bahawa penerima vaksin COVID-19 Sinovac dewasa yang tidak mengambil dos penggalak akan dibatalkan status vaksinasi sepenuhnya. Polisi ini yang juga terpakai kepada warga emas tanpa mengira vaksin asal mereka diumumkan pertama kali pada bulan Disember.

Pada masa itu, tarikh akhir yang disebut oleh menteri hanyalah “menjelang Februari 2022”. Semasa sidang media hari ini, Khairy telah mengesahkan bahawa pelaksanaannya akan berlangsung pada 1 Mac 2022.

Pada tarikh tersebut, mana-mana penerima Sinovac dewasa dan warga emas yang masih belum mengambil suntikan penggalak mereka akan melihat sijil vaksinasi digital mereka dalam MySejahtera bertukar warna daripada kuning kepada putih. Ini dilakukan untuk menunjukkan bahawa mereka belum diberi vaksin sepenuhnya.

Dalam sidang media yang sama, Khairy juga telah mendedahkan bahawa terdapat 3.5 juta penerima Sinovac dan 1 juta warga emas di luar sana yang masih belum mendapatkan suntikan penggalak mereka. Sehubungan itu, kerajaan akan menawarkan sisa stok Sinovac tidak lama lagi untuk menampung mereka yang benar-benar keberatan untuk mengambil Pfizer atau AstraZeneca sebagai suntikan penggalak.

Ini walaupun dua universiti di Hong Kong telah mendapati bahawa dos ketiga vaksin Sinovac tidak memberikan antibodi pelindung yang mencukupi kepada penerima Sinovac. Bagaimanapun, butiran lanjut mengenai pengagihan booster Sinovac di bawah program nasional akan diumumkan kemudian menurut Khairy.

(Sumber: KKM / Twitter, Facebook )

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!