Taikun Vietnam kerugian AS$18 bilion apabila saham Vinfast EV merosot

Vinfast vietnam

 

VinFast Auto Ltd. kini kembali ke Bumi selepas melihat lonjakan yang menakjubkan pada hari pertama perdagangannya, menghapuskan sebahagian daripada keuntungan pengasas bilionairnya dalam proses itu.

Pengeluar kenderaan elektrik Vietnam telah mengalami penurunan yang ketara sepanjang dua hari dagangan New York yang lalu, menghapuskan lebih separuh daripada keuntungan 255% yang dicatatkan pada hari Selasa apabila ia dilancarkan di Pasaran Pilihan Global Nasdaq.


Nilai pasaran VinFast, pada $46.4 bilion, masih agak lebih tinggi daripada General Motors Co.

Menurut Indeks Billionaires Bloomberg, pengerusi dan pengasas syarikat Pham Nhat Vuong (gambar), yang memegang semua kecuali sebilangan kecil saham syarikat, nilai bersih telah menurun lebih 40% kepada $26.2 bilion.

Turun naik harga saham yang besar telah dijangkakan. 99% saham VinFast berada di bawah kawalan Vuong, kebanyakannya melalui empayar korporatnya Vingroup JSC. Itu hanya meninggalkan sebahagian kecil yang tersedia untuk didagangkan oleh pelabur lain, justeru urus niaga sederhana pun boleh memberi kesan yang ketara ke atas harga.

Vuong tidak cedera. Dia masih lebih kaya berbanding sebelum penyenaraian kerana indeks Bloomberg tidak mengambil kira pelaburannya dalam VinFast sehingga syarikat itu minggu ini memuktamadkan penggabungannya dengan syarikat cek kosong.

Di atas kertas, dia memperoleh keuntungan kira-kira $40 bilion pada hari dagangan pertama, salah satu peningkatan kekayaan terbesar yang pernah dilihat oleh indeks. -BLOOMBERG

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!