Telefon Xiaomi bajet terbaik di pasaran

Telefon Xiaomi bajet terbaik di pasaran

Xiaomi ialah salah satu pengeluar telefon pintar terbesar di dunia, ianya sentiasa bersaing pengeluar yang lain termasuk Apple. Dan ia menjual peranti di bawah pelbagai sub-jenama seperti Redmi, Poco dan Black Shark.

Xiaomi menyediakan peranti canggih dengan ciri dan teknologi paling terkini yang berharga 60% lebih murah daripada pengeluar lain. Xiaomi ialah jenama telefon terhebat untuk dipertimbangkan jika anda mencari telefon Android yang berkualiti tinggi dan mesra bajet. Anda tidak akan menyesal memilih telefon Xiaomi kerana ia berpatutan, dengan spesifikasi yang hebat dan mempunyai reka bentuk yang menarik.

Dengan telefon Xiaomi baharu dikeluarkan hampir setiap beberapa minggu, sukar untuk memutuskan yang mana satu untuk dibeli. Sukar untuk memilih telefon Xiaomi terbaik. Terdapat banyak model untuk dipilih, masing-masing mempunyai ciri tersendiri.

Walau bagaimanapun, pelbagai elemen seperti saiz paparan, CPU, kamera, kualiti binaan dan harga semuanya boleh mempengaruhi keputusan anda. Berikut ialah senarai telefon Xiaomi bajet yang boleh anda beli pada tahun 2022.

Xiaomi Black Shark 4

Xiaomi sedang mencipta nama dalam pasaran permainan mudah alih, dengan memperkenalkan Black Shark 4. Ia menampilkan spesifikasi premium tetapi dengan harga pertengahan (mid-range). Ia mempunyai pemproses Snapdragon 870 dan sehingga 12GB RAM, membolehkan pengguna bermain permainan terkini tanpa lagging atau hickup. Ia juga boleh membuat multi-tasking dengan mudah, tidak kira berapa banyak tab yang anda buka pada masa yang sama.

Jika anda bermain permainan untuk jangka masa yang lama, telefon anda mungkin menjadi panas, mengganggu aliran permainan anda. Syukurlah, Black Shark 4 menyertakan “Sandwich” Liquid Cooling System yang dikemas kini, seperti yang dinyatakan, boleh menurunkan haba sebanyak 30%.

Lihat Juga :   Touch 'n Go eWallet & Dotlines akan menawarkan penyelesaian digital kepada warga asing di Malaysia

Anda juga boleh berbangga dengan paparan Super AMOLED 6.67 inci dengan refresh rate 144Hz. Walaupun pada hakikatnya kawalan HRRnya terhad kepada 120Hz di luar permainan, visual Black Shark tetap mengagumkan jika dibandingkan dengan telefon lain dalam julat harganya.

Kamera ini mempunyai sistem tiga kanta dengan lensa utama 48 MP, lensa ultrawide 8 MP dan lensa makro 5 MP. Dalam pencahayaan yang sangat baik, kanta ini menunjukkan prestasi yang mengagumkan. Sebaliknya, kamera hadapan mempunyai resolusi 20 megapiksel dan beauty mode yang agak baik.

Bateri 4,500mAh bukanlah sesuatu yang teruk. Walau bagaimanapun, untuk telefon permainan, mungkin memerlukan bateri yang lebih besar untuk membenarkan gamers bermain untuk tempoh masa yang lebih lama. 

Xiaomi 11T

Xiaomi 11T mempunyai spesifikasi yang berpatutan dan lebih murah daripada kebanyakan varian Mi 9. Walaupun kekurangan beberapa ciri utama Mi 9, ia mengekalkan sebahagian besar komponen mewahnya dan juga membuat beberapa penambahbaikan.

Telefon ini mempunyai paparan AMOLED 6.67 inci dengan resolusi 1080 x 2400 piksel. Ia mempunyai refresh rate 120Hz. Xiaomi 11T mengekalkan persediaan tiga kamera daripada Mi 11 dengan sedikit tweak dalam bahagian kamera.

Bateri adalah point jualan terkuat Xiaomi 11T. Ia adalah telefon pintar penjimatan bateri yang boleh memberikan Mi 11 berbaloi dengan harganya.

Pertukaran daripada Snapdragon 888 kepada Dimensity 1200 menjimatkan banyak hayat bateri pada Xiaomi 11T berbanding siri Mi 11.

Lihat Juga :   WWDC 2023 : Worldwide Developers Conference tahunan Apple akan diadakan pada 5–9 Jun 2023.

 

Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Telefon Redmi telah menetapkan diri mereka sebagai standard industri untuk telefon bimbit pertengahan. Walaubagaimanapun, banyak unit Redmi sebenarnya melebihi jangkaan orang dari segi nilai dan ciri. Xiaomi Redmi Note 10 Pro adalah salah satu alat ini.

Walaupun versi baru telah pun dikeluarkan, Redmi Note 10 Pro masih merupakan peranti yang sangat baik. Malah, jika anda sudah memiliki Redmi Note 10 Pro, anda tidak seharusnya mempertimbangkan untuk mendapatkan Redmi Note 11 Pro kerana prestasinya hampir sama.

Telefon ini tidak mengecewakan kerana dengan paparan 6.67 incinya. Ia juga dilindungi oleh Gorilla Glass 5, jadi anda boleh yakin bahawa telefon pintar itu dibina dengan baik. Kamera belakang 108 megapiksel, kamera ultralewide 8 megapiksel, kamera makro 5 megapiksel dan 2 megapiksel depth sensor.

Disebabkan ia mempunyai resolusi 16 MP, kamera selfie juga menunjukkan prestasi yang mengagumkan. Redmi Note 10 Pro datang dengan bateri 5020 mAh yang tidak boleh ditanggalkan, yang merupakan ciri tambahan kepada gajet pertengahan. Ia juga didatangkan dalam tiga konfigurasi RAM berbeza: 64GB/6GB RAM, 128GB/6GB RAM dan 128GB/8GB RAM.

 

Xiaomi Redmi Note 9S

Xiaomi dengan cepat mengukuhkan dirinya sebagai peserta terkemuka dalam pasaran telefon yang mampu milik, seperti Xiaomi Redmi Note 9S.

Ia menawarkan bateri 5,020mAh yang besar dan tahan lama, prestasi yang dihormati daripada cipset Snapdragon 720G, dan paparan 6.67 inci 1080 x 2400 yang hebat. Kamera empat kanta dengan kamera utama 48MP, ultrawide 8MP, makro 5MP dan depth sensor 2MP serta storage sehingga 128GB.

Lihat Juga :   Caj perkongsian kata laluan Netflix untuk Malaysia adalah RM13 sebulan

Kata Akhir
Telefon Xiaomi menawarkan pelbagai ciri, daripada telefon kos rendah yang ringkas kepada telefon yang mewah. Telefon Xiaomi ialah jenama telefon pintar yang perlu anda tahu jika anda mencari telefon mesra bajet dengan perkakasan terkemuka dan pelbagai keupayaan selular.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!