Terdapat “WhatsApp Pink” baharu yang beredar dalam talian dan ia adalah satu scam

whatsapp pink scam

Jika anda mendengar tentang aplikasi Pink WhatsApp, JANGAN DOWNLOAD. Dipetik dari pengumuman Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), memberikan amaran kepada orang ramai tentang aplikasi berniat jahat itu.

Menurut SKMM, penipu menghantar WhatsApp Pink sebagai umpan kepada pengguna dalam talian. Umpannya ialah mengiklankan ciri keselamatan dan privasi yang lebih baik, UI yang menarik, serta membolehkan pemindahan fail besar. Jika pengguna memasang WhatsApp Pink, penipu kemudiannya akan mempunyai akses segera kepada pelbagai item dalam telefon, termasuk fail media, SMS, senarai kenalan dan lain-lain.

Cara ini berfungsi ialah pengguna mungkin menerima mesej dan pautan daripada akaun WhatsApp palsu, menjemput mereka mencuba WhatsApp Pink. Sebagai peringatan, sebarang pautan yang dihantar oleh nombor yang tidak dikenali pastinya mencurigakan, walaupun ia daripada rakan dan keluarga anda. Dan sudah tentu, syarikat tidak menggunakan nombor telefon biasa untuk menghubungi anda melainkan dinyatakan sebaliknya.

Rakyat Malaysia digalakkan membuat laporan mengenai sebarang aktiviti mencurigakan yang dijalankan secara dalam talian kepada portal SKMM Aduan di sini atau talian hotline Aduan di 1800-188-030. Kekal selamat dan berwaspada.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!