Tesla akan dilancarkan secara rasmi di Malaysia pada 20 Julai

Tesla Model Y dan Model 3

Akhir bulan ini, Tesla akan muncul buat kali pertama di Malaysia. Buktinya datang kurang daripada empat bulan selepas kerajaan berkata ia akan berada di pasaran kami tidak lama lagi.

Pelancaran akan berlangsung di Kuala Lumpur pada 20 Julai. Walaupun bahagian Malaysia laman web utama Tesla belum lagi membuat apa-apa update tentang perakara tersebut.

Pada masa itu, tidak jelas model mana yang akan dibawa oleh syarikat EV itu ke Malaysia untuk pelancaran. Tesla mungkin membawa Model Y dan Model 3 ke pasaran kita, sama seperti yang mereka lakukan di Singapura dan Thailand.

Sudah tentu, terdapat juga persoalan kos. Model Y bermula pada SGD87,990 (kira-kira RM303,657) di Singapura, manakala Model 3 bermula pada SGD75,990 (kira-kira RM262,244).

Model Y bermula pada THB1,959,000 (kira-kira RM259,643) di Thailand, manakala Model 3 bermula pada THB1,759,000 (kira-kira RM233,000). Berdasarkan harga ini, mungkin selamat untuk mengandaikan bahawa Tesla akan menjual kenderaan elektriknya di Malaysia pada harga antara RM260,000 dan RM350,000.

Tesla hanya berkata bahawa ia membuat 479,700 kenderaan elektrik pada Q2 2023, yang merupakan nombor rekod untuk suku. Lebih 95%, atau 460,211 unit, datang daripada Model 3 dan Model Y.

Berdasarkan apa yang dilihat pada SIRIM, nampaknya unit Tesla yang akan ke Malaysia akan mempunyai peralatan radar. Ini akan menambah kepada kamera optik yang sedia ada, yang digunakan untuk autopilot dan ciri memandu sendiri.

Berita ini keluar sejurus selepas Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata bahawa pejabatnya sedang mengusahakan cara baharu untuk mengira cukai jalan yang akan menjadikannya lebih murah untuk kenderaan elektrik (EV) berbanding kenderaan petrol dan diesel. Pada masa itu, EV tidak perlu membayar cukai jalan atau duti import atau eksais sehingga penghujung tahun 2025. Ini juga berlaku untuk semua EV yang diimport sepenuhnya.

Lihat Juga :   Laporan: Malaysia akan membenarkan rangkaian 5G kedua tahun depan untuk memecahkan monopoli DNB

Menteri itu juga berkata kerajaan bercadang untuk memberikan plat lesen khas kenderaan elektrik (EV) bermula dengan “EV1” tidak lama lagi. Loke berkata adalah penting untuk EV dilabel dengan jelas supaya Jabatan Bomba dan Penyelamat boleh mengambil langkah berjaga-jaga yang betul dan mengikut proses yang betul sekiranya kemalangan menyebabkan kebakaran berkaitan EV.

Rangkaian SuperCharger adalah satu lagi sebab besar mengapa orang ramai teruja dengan kedatangan Tesla ke Malaysia. Sebagai sebahagian daripada perjanjian Malaysia dengan Tesla, syarikat itu mesti meletakkan sekurang-kurangnya 50 SuperCharger dalam tempoh tiga tahun akan datang, dan sekurang-kurangnya 30% daripadanya mesti terbuka kepada jenama EV lain.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!