Thailand dan Indonesia merancang untuk membangunkan pill molnupiravir Covid-19

BANGKOK/JAKARTA – Menteri kesihatan Thailand berkata pada Jumaat (14 Jan) negara itu merancang untuk membangunkan pill antiviral molnupiravir untuk memerangi kes Covid-19 di tengah-tengah peningkatan jangkitan yang didorong oleh varian Omicron.

Pill rawatan molnupiravir Covid-19 untuk pesakit dewasa yang berisiko mendapat penyakit teruk dibangunkan bersama oleh Merck dan Ridgeback Biotherapeutics yang berpangkalan di AS.

Negara Asia Tenggara itu berhasrat untuk menyertai negara lain di rantau ini yang turut merancang untuk membuat versi dadah termasuk Bangladesh dan India.

“Untuk molnupiravir, Organisasi Farmaseutikal Kerajaan mempunyai rancangan untuk membangunkan bersama (ubat ini) dengan Institut Penyelidikan Chulabhorn,” kata Menteri Kesihatan Anutin Charnvirakul pada sidang akhbar.

“Sebuah jawatankuasa akan menyelidik dan menghasilkan bahan tindak balas, yang akan menjadi sokongan tambahan untuk acara akan datang,” katanya.

Secara berasingan, Menteri Kesihatan Indonesia Budi Gunadi Sadikin berkata pada hari Jumaat negara itu juga merancang untuk membangunkan molnupiravir dengan kerjasama syarikat farmaseutikal PT. Amarox Pharma Global bermula pada bulan April atau Mei.

Indonesia meluluskan molnupiravir untuk kegunaan kecemasan minggu ini dan 400,000 pil telah tiba.

Thailand telah memesan 50,000 kursus molnupiravir daripada Merck dan masih dalam perbincangan dengan Pfizer untuk 50,000 kursus ubatnya Paxlovid.

Sumber : Reuters

About Author

Lihat Juga :   Asteroid dengan kekuatan yang lebih besar daripada bom nuklear terbesar akan menghampiri bumi pada tahun 2029

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!