Thailand merancang pembidaan global untuk projek Landbridge satu trilion baht untuk membantu memintas Selat Melaka

Landbridge project

THAILAND merancang untuk mengadakan pembidaan kompetitif antarabangsa untuk projek satu trilion baht (S$38 bilion) yang bertujuan untuk mengurangkan masa penghantaran dengan ketara antara lautan India dan Pasifik dengan memintas Selat Melaka.

Konsesi 50 tahun akan diberikan kepada konsortium pemenang yang mungkin terdiri daripada pengirim, operator logistik, pengurus pelabuhan, pemaju hartanah dan pelabur industri, kata Menteri Pengangkutan Thailand Suriya Juangroongruangkit kepada pelabur Jepun di Tokyo pada Isnin (18 Dis).

Projek yang dipanggil Landbridge akan dibahagikan kepada empat fasa antara 2025 dan 2040 dan mungkin mencapai pulang modal dalam tempoh 24 tahun, katanya.

Perdana Menteri Srettha Thavisin telah mengemukakan projek mega itu kepada bakal pelabur dari AS, China dan Timur Tengah. Pelan itu, yang boleh mengubah Thailand menjadi hab transit utama untuk perdagangan antarabangsa, melibatkan menghubungkan dua pelabuhan baharu di kedua-dua belah semenanjung selatan negara itu melalui rangkaian lebuh raya dan rel.

Apabila siap, projek itu akan membantu kapal mengelak Selat Melaka, mengurangkan masa perjalanan purata empat hari dan mengurangkan kos penghantaran sebanyak 15 peratus.

Kerajaan juga merancang untuk menggubal undang-undang baharu untuk memudahkan pembangunan projek itu serta kawasan bersebelahan dengannya, kata Suriya.

sumber : businesstimes.com.sg

About Author

Lihat Juga :   Kesemua 7 rakyat Malaysia yang terkandas di lapangan terbang di Manila dibenarkan masuk ke Filipina

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!