Tiada Lagi Pemeriksaan Suhu dan Buku Log Manual Mulai 11 Februari 2022

Pemeriksaan Suhu dan Buku Log Manual

Susulan saranan Kementerian Kesihatan (KKM) bulan lepas, pemeriksaan suhu dan penggunaan buku log manual di premis perniagaan dan pejabat akan dikeluarkan secara rasmi daripada SOP COVID-19, menurut Menteri Pertahanan Hishammuddin Hussein.

Pada asalnya bertujuan untuk mengesan individu yang mempunyai suhu lebih daripada 37.5C ​​sebelum mereka memasuki kawasan sesak, KKM sejak itu mendapati bahawa pemeriksaan suhu tidak mempunyai kesan untuk menghentikan penyebaran jangkitan COVID-19. Bagi buku log, Menteri Kesihatan Khairy juga berkata ia tidak digunakan untuk pengesanan kontak.

Hishammuddin berkata, Mesyuarat Kuartet Menteri COVID-19 telah memutuskan untuk melaksanakan arahan baharu itu bermula 11 Februari 2022 dan seterusnya. Walau bagaimanapun, perniagaan dan pejabat masih boleh menyimpan pemeriksaan suhu dan buku log jika mereka mahu.

Malah, kerajaan menggalakkan mereka mengekalkan amalan ini, kata menteri. Daftar masuk MySejahtera, pengesahan status vaksin, topeng muka, dan penjarakan sosial masih menjadi sebahagian daripada senarai SOP COVID-19.

(Sumber: MINDEF / Facebook

About Author

Lihat Juga :   Covid-19: Empat lagi kematian yang direkodkan, membawa jumlah kepada lapan 8 kematian

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!