TikTok Jump : Ciri Baru Tiktok, Creator Dapat Menambah Aplikasi ke Video

tiktok jump

TikTok mengumumkan ciri baru. Fungsi ini membolehkan pengguna menambahkan aplikasi mini yang disebut Jump ke video mereka.

Contohnya, apabila pencipta membuat video tutorial memasak, mereka boleh membuat pautan ke aplikasi resipi Whisk.

Dengan cara itu, penonton dapat melihat resipi hidangan dalam aplikasi TikTok, hanya dengan satu klik sahaja.

Memetik The Verge, Selasa (22/6/2021), kini ciri baru TikTok sedang diuji.

Hanya segelintir pencipta yang mempunyai kemampuan untuk menghubungkan Jump ke video mereka. TikTok mengatakan bahawa ciri baru akan dilancarkan setelah ujian detail dibuat.

Semasa menonton video dengan Jump, penonton akan dapat melihat butang di bahagian bawah skrin. Apabila diklik, penonton dapat membuka kandungan dalam Jump di skrin baru di TikTok.

Creator yang membuat video boleh memilih Jump untuk ditambahkan, kemudian menyesuaikan kandungan yang akan dilihat penonton setelah mereka klik pda Jump.

Untuk makluman anda, sejak beberapa bulan kebelakangan ini TikTok telah menguji Jump, kini pengujian dilakukan pada lebih banyak creator.

Sepanjang tempoh pembangunan dan ujian beta, TikTok bekerjasama dengan sejumlah syarikat untuk mengembangkan Jump. Contohnya, syarikat seperti Whisk, Wikipedia, ke Tabelog.

Dalam pengumumannya, TikTok mengatakan bahawa syarikat seperti BuzzFeed dan IRL tidak lama lagi akan mempunyai Jump. TikTok juga membuka aplikasinya kepada pembangun yang ingin mencipta pengalaman mereka sendiri.

TikTok bukanlah syarikat pertama yang memperkenalkan idea ini. Snapchat juga mempunyai ciri serupa bernama Minis. Minis membolehkan pengguna berkongsi dan menggunakan aplikasi atau permainan kecil dengan rakan mereka.

Lihat Juga :   Cara Buat Duit dari TikTok: Ketahui Caranya di sini

Seperti Jumps, Minis menggunakan pengaturcaraan HTML5 yang menjadikan prosesnya agak mudah.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!