Tol percuma Krismas pada 23 Disember dan 26 Disember.

tol percuma christmas

Kementerian Kerja Raya (KKR) secara rasmi mengumumkan bahawa tol percuma krismas, sempena hujung minggu Krismas yang akan datang, lebuh raya akan bebas tol pada 23 dan 26 Disember. Timbalan Menteri Kerja Raya Ahmad Maslan sebelum ini membuat rujukan mengenai pelaksanaan bebas tol; namun begitu, pengumuman itu pada mulanya dijadualkan pada Jumaat ini.

Tol percuma terpakai untuk semua plaza tol kecuali Tanjung Kupang Link kedua di Johor dan Bangunan Sultan Iskandar terletak berhampiran sempadan Malaysia-Singapura.

Program lebuh raya bebas toll sempena Krismas memberi kos RM21 juta sehari

Menurut Ahmad Maslan, bagi melaksanakan masa bebas tol Krismas ini, kerajaan perlu membayar syarikat konsesi lebuh raya sebanyak RM21 juta setiap hari. Oleh itu, jumlah perbelanjaan untuk dua hari mungkin akan mencecah kira-kira RM42 juta.

Sebaliknya, kerajaan sebelum ini telah membayar RM80.07 juta untuk inisiatif bebas tol semasa Hari Raya Aidilfitri. Tambahan pula, pengaturcaraan yang sama untuk Tahun Baru Cina dan Deepavali masing-masing berharga RM 41.21 juta dan RM 42.31 juta.

Jangkakan jumlah trafik yang besar.

Dalam pengumuman hari ini, KKR menyatakan bahawa tarikh-tarikh ini dipilih untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas. Ia juga bertujuan untuk mengoptimumkan operasi lebuh raya serta penyelarasan logistik tambahan, terutama yang berkaitan dengan kawasan rehat lebuh raya.

Sungguhpun begitu, KKR menasihatkan semua pengguna lebuh raya supaya merancang perjalanan mereka dengan sewajarnya. Di samping itu, mereka juga harus mengambil nasihat masa perjalanan daripada pengendali lebuh raya untuk membantu menjadikan perjalanan mereka pada hujung minggu Krismas yang akan datang ini lebih lancar.

Lihat Juga :   Penumpang Malaysia Airlines boleh membawa makanan sendiri di atas kapal untuk laluan terjejas selepas tamat perkongsian Brahim

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!