Tourist scams Vietnam disenaraikan dalam majalah pelancongan.

India Outlook Traveller

Senarai penipuan pelancong biasa di Vietnam yang sering menjadikan mangsa warga asing, seperti penipuan yang melibatkan pemandu teksi dan penjual kelapa, baru-baru ini dikeluarkan oleh majalah pelancongan India Outlook Traveller.
Majalah itu mengingatkan pelancong daripada terjerumus dengan penipuan motosikal dan hanya menyewa kereta daripada syarikat yang boleh dipercayai yang telah menerima ulasan positif daripada pelanggan terdahulu.

Disebabkan oleh kos penyewaan basikal yang rendah, iaitu antara VND100,000 hingga 150,000 ($4.50-$6) sehari, industri penyewaan skuter Vietnam telah mengalami pertumbuhan pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Tambahan pula, jurnal itu mencatatkan fakta bahawa teksi palsu dan tunggangan basikal kadangkala membayar lebih, terutamanya pada hari cuti.

Pelawat asing sering melaporkan penipuan teksi sejak Vietnam dibuka semula berikutan wabak Covid pada Mac tahun lalu, dan pihak berkuasa telah berjanji berulang kali untuk membanteras penyalahgunaan ini.

Outlook Traveler seterusnya menasihatkan pelawat asing supaya berhati-hati semasa berurusan dengan penjual kelapa “mesra” yang menawarkan mereka air kelapa percuma tetapi kemudiannya menuntut “harga yang terlalu tinggi.”

Pihak berkuasa campur tangan untuk menjalankan siasatan selepas seorang pelancong Taiwan melaporkan bulan lalu bahawa seorang jurujual kelapa telah mengambil kesempatan ke atasnya di kaki lima di hadapan Muzium Bandaraya Ho Chi Minh di Jalan Ly Tu Trong di Daerah 1.

Peniaga itu menghampirinya dan menunjukkan pintu masuk muzium. Lelaki itu kemudian mengeluarkan sebiji kelapa dari kotak buihnya dan menuntut VND150,000 daripadanya—sepuluh kali ganda kadar yang berlaku.

Majalah India itu juga mengetengahkan rompakan jalanan, perkhidmatan restoran dan bar yang tidak tersenarai dan barangan kulit palsu yang dipasarkan di kedai pelancong sebagai penipuan lain.

Lihat Juga :   Kaodim : Online Home Services Marketplace Akan Hentikan Operasi Pada Julai 2022

Menurut Pentadbiran Pelancongan Kebangsaan Vietnam, jumlah pelancong antarabangsa ke Vietnam setakat tahun ini telah melebihi 11.2 juta, jauh melebihi lapan juta objektif sepanjang tahun.

Negara kini menyasarkan sejumlah 13 juta untuk sepanjang tahun.

Walaupun terdapat peningkatan ketara dalam bilangan pelawat asing sejak perniagaan dibuka semula, ramai daripada mereka menyatakan rasa tidak puas hati terhadap fakta bahawa perkhidmatan teksi yang terlalu tinggi, gangguan dan penipuan masih berleluasa dalam sektor ini.

Orang dalam industri mengaitkan penipuan meluas pelancong, termasuk menipu orang asing untuk membuat pembelian tidak rasional, dengan penguatkuasaan undang-undang yang tidak memberangsangkan dan hukuman yang sedikit.

Mereka yang didapati mengelirukan pelancong di Vietnam boleh didenda sehingga VND 10 juta.

About Author

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

error: Content is protected !!